Sunday, February 26, 2012

Trinidad Moruga Scorpion – новият световен шампион по лютивост сред лютите чушки (Снимки и видео)

Trinidad Moruga Scorpion. Credits: Jim Duffy, New Mexico State University

Сбръчканата, закръглена, червена Trinidad Moruga Scorpion със средни размери колкото топка за голф показала максимална лютивост от 2,009,231 единици по Скалата на Сковил и среден показател от 1,207,764 единици, с което изпреварила представителите на други 4 сорта, смятани за най-лютивите сред лютите чушки
 
Няколкомесечно изследване на Института за лютиви чушки към Щатския университет на Ню Мексико (New Mexico State University) за създаването на единен стандарт за лютивост за нуждите на хранителната индустрия откри нов световен шампион по лютост след лютите чушки в света – изпотяващата, разплакващата и прогарящата храносмилателния тракт люта чушка Trinidad Moruga Scorpion, съобщава Associated Press.





Сбръчканата, закръглена, червена Trinidad Moruga Scorpion със средни размери колкото топка за голф регистрирала най-висок резултат за лютивост по Скалата на Сковил (SHU) за съдържание на капсаицин – активното вещество, на което чушките дължат лютия си вкус.



Тя показала максимална лютивост от 2,009,231 единици по Скалата на Сковил и среден показател от 1,207,764 единици, с което изпреварила представителите на други 4 сорта, смятани за най-лютивите сред лютите чушки – Trinidad Scorpion, 7-pot, Chocolate 7-pot и легендарната вече Bhut Jolokia, вписана през 2007 г. в Книгата на рекордите “Гинес” като най-лютата чушка в света. 

Показателите на Trinidad Moruga Scorpion задминават с много максималната лютивост на настоящия първенец в Книгата на рекордите “Гинес” Butch T Trinidad Scorpion - 1,463,700 единици по Сковил, измерени на 1 март 2011 г., както и тази на предишния, няколкодневен рекордьор Naga Viper, показал максимална лютивост от 1,382,118 сковила на 25 февруари 2011 г.

 "Отхапвате малко. Не ви се струва толкова зле, но после изведнъж залютява и става още по-люто, и по-люто. Накрая става доста лошо”, описва изживяването от хапка Trinidad Moruga Scorpion един от най-световноизвестните експерти по лютите чушки и директор на Института към NMSU, Пол Босланд (Paul Bosland).

Екипът на Института за лютите чушки си поставил за задача създаването на научно обоснован и обективен стандарт за лютивост сред суперлютите сортове люти чушки. За целта учените засадили по 125 корена от всеки от 5-те сорта, известни с най-висока средна лютивост на чушките. Събрани на случаен принцип люти чушки от десетки растения от всеки вид били изсушени и стрити на прах, след което от тях бил извлечен екстракта от капсаициноиди – метаболитните продукти от разграждането на капсаицина. Така били установенимаксималните, средните и минимални показатели за лютивост на всеки от 5-те ултралюти сорта.

Джим Дъфи от специализирания портал Refining Fire Chiles пред таблото с резултатите от изследването на NMSU. Credits: Jim Duffy/Refining Fire Chiles
 Ръководителят на изследването, Денис Куун (Danise Coon) разказва, че по време на брането на чушките, студентите носили по 4 чифта латексови ръкавици, но и това не ги спасило от проникването на концентрирания капсаицин в кожата им.  

Тя дава отговор и на въпроса, който си задават много любители на лютото – защо една чушка и от най-лютивия сорт може да не ни се стори толкова люта, а следващата да прогори вътрешностите ни. Лютите чушки от един вид показват различна лютивост, в зависимост от условията на средата, в която са расли. Ако растенията са били изложени на по-голям стрес – по високи температури и по-малко вода, например, толкова по-лютиви ще са чушките.

Лютите чушки подобряват кръвообращението, увеличават секрецията на ендорфини и действат изключително стимулиращо на апетита, но консумацията на някои от най-лютите сортове може да е съпроводена с разкъсваща болка и тежки последствия за несвикналия организъм. След като предупреждава: “Не опитвайте това у дома си”, директорът на Института за люти чушки, Пол Босланд, уточнява, че само 2 чушлета Trinidad Moruga Scorpion ще са достатъчни на семейство любители на ултралютата храна да подправят гозбите си за цяла седмица.




Блог класация

3 comments:

  1. "Ако растенията са били изложени на по-голям стрес – по високи температури и по-малко вода, например, толкова по-лютиви ще са чушките."
    Ето това ме впечатли много. Поздрави, Ники!

    ReplyDelete
  2. Благодаря, Цвети! И да се разлютяваме само от лютите чушки! :)

    ReplyDelete
  3. В момента я отглежам.Страхотна лютивина има:)

    ReplyDelete

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.