Thursday, February 2, 2012

Медът от манука се справя с лекота с възпалените рани и упоритите кожни язви (Снимки и видео)

Екип учени от Университета на Кардиф установиха, че медът от манука (южен мирт; лептоспермум) предотвратява и лекува дори устойчивите на антибиотици бактериални инфекции по откритите рани. Защо лошите за човека бактерии не обичат меда и смело можете да сложите мед в раната, четете по-долу...

Ново изследване, публикувано в специализираното издание Microbiology, показва, че медът и в частност медът от манука (южен мирт; лептоспермум; Leptospermum scoparium) може да лекува хроничните инфекции на рани, и преди всичко да предотвратява самото им развитие. Заключенията на специалистите от Университета на Кардиф (Cardiff Metropolitan University) са още едно доказателство в подкрепа на клиничната употреба на меда от манука за ликвидиране на бактериални инфекции, особено на фона на нарастващата антибиотична резистентност на болестотворните микроорганизми.

Streptococcus pyogenes обикновено е нормална и безвредна кожна бактерия, която обаче при повърхностни наранявания често предизвиква хронични, незаздравяващи рани, припомня The Science Daily. Бактериите, които инфектират раните, се свързват в “биофилми”, които формират ефективна бариера срещу лекарствата и задълбочават инфекцията. Учените от CMU установили, че медът от манука не само унищожава напълно развитите биофилми от S. pyogenes ин витро, но и пречи на първоначалното свързване на бактериите с компонентите на наранената тъкан.

 Антимикробните свойства на меда са известни отдавна. Традиционни лекарства, съдържащи мед, са използвани в тропиците за лечението на упорити рани от различни древни цивилизации. Медът от манука се произвежда от нектара на едноименния храст или дърво от Сем. Миртови, което расте в Нова Зеландия и части от Австралия, но може да вирее спокойно и в България. Медът от манука често присъства в съвременните лицензирани козметични и лечебни продукти за кожни проблеми и рани. Установено е, че медът от манука предотвратява размножаването и ликвидира повече от 80 вида бактерии, но антимикробните му свойства все още не са докрай проучени от модерната медицина, а механизмите му на действие все още се уточняват.




Раните, инфектирани с S. pyogenes често не се поддават на лечение. Това се дължи до голяма степен на биофилмите, които затрудняват проникването на антибиотиците, както и на проблемите с антибиотичната резистентност. Изследването на учените от Кардиф показало, че много малки количества мед предотвратяват формирането и развитието на биофилма, а третирането на зрели биофилми в петриеви панички с мед, довело до ликвидирането на 85% от бактериите в тях само за 2 часа (!).

Розова манука. Credits: Transpressnz.blogspot.com
 Учените потърсили молекулярно обяснение за антибактериалното действие на меда. Оказва се, че медът предотвратява и разкъсва връзките между S. pyogenes и човешкия протеин фибронектин (fibronectin), образуващ се по повърхността на увредените клетки. “Молекулите на повърхността на бактерията се слепват с човешкия фибронектин, закотвяйки бактерията към клетката. Това позволява развитието на инфекцията и образуването на биофилм. Открихме, че медът редуцира проявата на протеините по бактериалната повърхност, инхибира свързването към фибронектина и прави формирането на биофилм малко вероятно. Това е механизмът, по който медът от манука намалява до минимум появата на акутни инфекции при рани, както и развитието на хронични инфекции”, обяснява ръководителят на изследването, д-р Сара Мадокс (Dr Sarah Maddocks).

Червена манука. Credits: Davesgarden.com

Екипът на д-р Мадокс продължава да изследва въздействието на меда върху други бактерии, причиняващи инфекции на откритите рани като Pseudomonas aeruginosa и резистентния на метицилин Staphylococcus aureus (MRSA). Оказало се, че медът от манука убива ефективно и тези бактерии.

"Има спешна нужда от откриването на иновативни и ефективни начини за контролирането на инфекциите по раните по начин, който да не допринесе за увеличаването на антимикробната резистентност. До момента не са открити устойчиви към действието на меда бактерии или вероятност това да се случи. Прилагането на антибактериални агенти като меда, директно върху кожата за прочистването на бактериите е по-евтино от системните антибиотици и може да е отлично допълнение към антибиотичната терапия в бъдеще. Това е от голямо значение, тъй като хроничните инфекции на рани са свързани с 4% от разходите за здравеопазване само в развитите страни”, заключава Мадокс.

Бяла манука. Credits: Cabbagetreefarm.blogspot.com
 Сега добрата новина – южният мирт, мануката или лептоспермумът е изключително красиво медоносно растение с червени, розови или бели, кичести цветове, което може да вирее в България. Пакет от 10 семена на мануката може да се закупи у нас на цена от 12,50 лв., а дори и по-евтино. За отглеждането на южният мирт могат да се открият достатъчно съвети, а пределната температура, на която може да издържи красивото растение от Южните морета, е – 7 С (хубаво е да не пада под 4 С). Така че садете манука и се радвайте на лековитите качества на меда й! :)




Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.