Sunday, February 19, 2012

Защо кърито пази паметта и спира болестта на Алцхаймер (Снимки и видео)

 Добрата новина за любителите на лютото, която е известна от няколко години, сега намира своето обяснение. Куркуминът намалява олигомерите, които стимулират отлагането и увеличаването на амилоидната плака по нервните клетки, която причинява болестта на Алцхаймер

Ако ядете къри поне 1-2 пъти седмично, можете да се предпазите от деменция и убиващата мозъчната активност Болест на Алцхаймер, потвърдиха отново шведски учени, които този път се фокусираха върху обяснението на механизма на действие на активната съставка в куркумата върху мозъка. Изследването им върху плодови мушици показа, че куркуминът (curcumin) – активното съединение в корените на куркумата, от които се прави кърито, удължава живота на насекомите със 75%, благодарение основно на благотворното си въздействие върху мозъка им, посочва TheTelegraph.

 Работата на специалистите от Университета на Линкьопинг, поместена в списанието PLoS One, обяснява факта, че нивата на деменция сред възрастните индийци са много по-малки, отколкото сред хората в останалите части на света и особено в западните държави.

Болестта на Алцхаймер, предизвикваща прогресирането на деменцията, се предизвиква от натрупването на бета-амилоиден белтък (amyloid-β; ), който образува амилоидна плака, разрушаваща влакната, по които се предават електрическите импулси в мозъка. 

Куркуминът не разтваря амилоидните отложения, но ускорява формирането на нервните влакна, намалявайки количеството на една от предшестващите ги форми – т. нар. олигомери, чието натрупване има паразитно и вредно влияние върху аксоните на невроните.  

Професорът по биохимия от Университета на Линкьопинг, Пер Хамарстрьом (Per Hammarström) подчертава, че изследването е потвърдило вредността на олигомерите за нервните клетки, тъй като стимулират отлагането на амилоидна плака и допълнително затрудняват нервната проводимост. “При животните-модели видяхме, че малките молекули на куркумина могат да повлияят върху формирането на амилоидните натрупвания. Получаващото се капсулиране на олигомерите може да се превърне в нова стратегия за терапия на Болестта на Алцхаймер”, смята специалистът. 

В момента съществуват няколко теории за негативната роля на олигомерите в развитието на заболяванията на нервната система. Според едната хипотеза, те засядат в местата на съединяване на нервните влакна, затормозявайки движението на нервните сигнали и ускорявайки образуването на токсични плаки. Другата твърди, че олигомерите разрушават мозъчните клетки като пробиват мембраните им. 

Така куркуминът спасява нервните клетки и нервните пътища от паразитни образувания и токсини. В допълнение, по-ранни изследвания потвърдиха, че той подпомага храносмилането, полезен е в борбата с инфекциите и предпазва от сърдечни удари. Наскоро стана ясно, че основната активна съставка в куркумата има ефект и в лечението на болката, тромбозата и рака.




Блог класация

4 comments:

  1. Оказва се, че лютото е полезно:) В Индия обичат много люто! Там заради климата го използват като превенция:)

    ReplyDelete
  2. каква прекрасна кулинарна лекция по люто ! :D аз много обичам... и съм ценител на пикантните ястия <3 много интересни факти си изказал :)

    ReplyDelete
  3. Интересна и полезна информация.

    ReplyDelete
  4. И ние така, с лютите чушки. Но и кърито ще включим по-активно :) Валя, добър вкус! ;)

    ReplyDelete

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.