Sunday, March 4, 2012

Червеи подариха на човечеството “гена на безсмъртието” (Снимки и видео)


 Как да направим така, че теломерите на нашата ДНК да не се съкращават при деленето на клетките и така да избегнем стареенето? Плоските червеи планария ни дадоха отговора.

Зоолози от Университета на Нотингам откриха у плоски червеи ген, който не им позволява да стареят и им позволява да се самовъзстановяват напълно, дори когато са разрязани на части. Дори когато червеят е разрязан на 20 малки парчета, от всяко от тях се регенерирал клонинг с нови мускули, чревни пътища, кожа и дори напълно функционални нервни центрове, съобщава Reuters

 Резултатите от изследването, финансирани от Съвета за биологични и биотехнологични изследвания на Великобритания (BBSRC) и Съвета за медицински изследвания на Великобритания (MRC), са публикувани в последния брой на научното издание Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Експертите изучавали представителите на два типа семейства плоски червеи, наречени планарии. Едните се размножавали по полов път, а вторите – чрез делене. И двата вида обаче се отличават с удивителната способност да се регенерират. 

 Подобен процес на регенерация се извършва и при човека, благодарение на стволовите клетки. Количеството на тези клетки обаче е ограничено, а те се самовъзпроизвеждат само определен брой пъти. Това зависи от дължината на крайните участъци от молекулата на нашата ДНК – теломерите. С всеки клетъчен цикъл на възпроизводство теломерите се съкращават. След като теломерът се съкрати до определен предел, започват активните процеси на стареене.

Изследването показало, че това правило не се отнася за теломерите на червеите – те постоянно запазвали дължината на тази жизненоважна част от ДНК-веригата си, което им дава възможността да се регенерират безкрайно, т. е . да са практически безсмъртни. 

 Учените установили, че в процеса на обновление на теломерите участва ферментът теломераза, определили гена, който контролира действието на теломеразата при планариите и го “изключили”. След това било регистрирано съкращаване на теломерите и при червеите. Така тезата на специалистите се потвърдила - че са открили именно “гена на безсмъртието”.

Специалистите са категорични, че откритието ще помогне за значителното увеличаване на продължителността на живота и при човека.



Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.