Friday, February 17, 2012

Първото смъртоносно оръжие, полезно за здравето на човека

Проф. Фил Келер (вдясно) и изследователят от IFAS Роберто Перейра с тяхното творение - Florida Fly-Baiter. Credits: news.ifas.ufl.edu
Пентагонът въвежда на въоръжение ново безпощадно и смъртоносно оръжие... срещу мухи. То струва само 10 долара – можете да си го позволите и вие. Освен дразнещи, мухите са опасни за човека носители на зарази. Борбата с тях е трудна и невинаги успешна. Досега. И тайната за успеха срещу един от най-големите бичове за човечеството е... любовта на мухите към синьото...
           
Пентагонът приема на въоръжение ново оръжие, способно ефективно да избива... мухите. Както уточнява Reuters, може би първата оръжейна разработка, финансирана от Пентагона, която е полезна за здравето на човека, е получила името Florida Fly-Baiter. Стойността му е само около $ 10 за брой. Той ще бъде закупуван за нуждите на американските военни подразделения и ще бъде използван преимуществено в зони на стихийни бедствия, където са нарушени водо- и електроснабдяването, както и в хода на хуманитарни операции в опустошаваните от болести най-бедни държави в света.

Дори обикновената, домашна муха, е носител на около 100 причинители на тежки заболявания, сред които са дизентерията, холерата и коремния тиф.

Унищожителите на мухи ще бъдат първите устройства, пуснати за масова, комерсиална експлоатация, в рамките на програмата на Пентагона за защита на военнослужещите в условията на бойни действия (Deployed War-Fighter Protection program), която е спонсорирала и научните изследвания довели до пробива в борбата с насекомите.

Устройството за изтребване на мухи, както личи и от името му, е разработено от екип учени-ентомолози от Университета на Флорида. Те установили, че основното в борбата с крилатите носители на заразите, е синият цвят. В хода на поведенчески тестове и електро-ретинограми – измерване на електрическата активност в ретината на мухите, за да се установят преобладаващите им цветови предпочитания, било установено, че мухите обожават синьо-небесносинята гама.

Това станало посредством поставянето на мухи в тръби със сини или жълти предмети. “Без колебание избираха синьото в съотношение 4 към 1 от случаите, което при едни политически избори би означавало смазваща победа”, коментира резултатите от изследването ръководителят на експеримента, професорът по градска ентомология от Института за храни и селскостопански науки (IFAS) към Университета на Флорида, Фил Келер (Phil Koehler). По-задълбочените опити показали, че мухите изпитват допълнително привличане от сини предмети с тънки черни линии, които изглеждат като пукнатините и процепите в сградите, които те използват за скривалище и достъп до желаните от тях обекти.

По неизвестна причина обаче, всички устройства за прогонване, залавяне или унищожаване на насекомите в САЩ се произвеждали в жълт цвят, докато мухите категорично показали, че обичат синия.

Използвайки всичко научено за мухите, учените разработили устройство, комбиниращо цвета, цепнатините, любими миризми, афродизиаци за мухите, захар и инсектициди. Капанът с кубична форма, обграден със сини и небесносини стени, с така обичаните от мухите цепнатини, съдържа и сладката на вкус за тях отрова. Насекомото каца, промъква се в устройството, изяжда инсектицида, излита и скоро след това пада мъртво. При това самият капан не се пълни с мъртви мухи.

Едномесечните тестове показали, че само едно устройство е убило над 40 000 мухи при ефективност от 96%.

Florida Fly-Baiter вече е преминал успешно полевите тестове на армията в Ирак, Афганистан и Гърция. В Египет, участвалият в изследванията военнослужещ използвал прототип на устройството, който довел до изчезването на мухите от лагера, за което бил награден с медал от командването. Проф. Келер уточнява, че в рамките на година Fly-Baiter ще бъде масово на разположение на хуманитарните организации в регионите, станали жертва на природни бедствия, както и на всяко домакинство, дразнещо се от присъствието на мухите на масата за вечеря. 

Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.