Sunday, February 19, 2012

Детекторът за живот на Марс откри нов живот на Земята


 Биоактивният SOLID (Signs of Life Detector) тестван в може би най-сухото място на Земята – т. е. най-близкото като условия до Марс – пустинята Атакама, откри подземен “оазис” от бактерии и археи, които живеят без светлина и въздух. Това кара учените да са оптимисти, че ще открият и на Марс живот, или следи от такъв

Детекторът, разработен за търсене на живот на Марс, откри нов такъв на Земята – микроорганизми, живеещи в крайно неблагоприятни условия, на до 3 метра под земята в хиперсолената почва на пустинята Атакама. Изследването на испанския Център за астробиология (INTA-CSIC) и Северния католически университет на Чили бе поместено в последния брой на списание Astrobiology.

В търсенето учените използвали прибора SOLID (Signs of Life Detector), който е проектиран за търсене на следи от живот в почвата и разработен за предстоящите изследователски мисии на Марс. Работата на детектора е основана на биочипа LDChip, който съдържа около 450 антитела за идентифициране на биологически материал като захпари, ДНК и протеини. Уредът взема проби, които минават инкубационен период и се проучват автоматично, като резултатът се извежда като изображение с висока резолюция, в което се разграничават откритите биосъединения или микроорганизми.

“Кръстихме откритите колонии микроорганизми – бактерии и археи (archaea – примитивни едноклетъчни микроорганизми без клетъчно ядро или други мембранно разграничени органели, б. ред.) – “микробен оазис”, тъй като средата им на живот на такава дълбочина – 2-3 метра, е същата като в най-безводната пустиня. Почвата в Атакама е с високо съдържание на халит (каменна сол), както и на други високо хигроскопични съединения, като анхидрити и перхлорати, които абсорбират водата в най-висока степен”, коментира изследователят от INTA-CSIC и координатор на проучването, Виктор Паро (Victor Parro).

Въпреки неблагоприятните условия, бактериите винаги имат храна и вода, тъй като активно поглъщат влагата, съдържаща се в обкръжаващата ги среда, кондензирайки я на повърхността на солевите кристали във вид на ултратънки водни филми с дебелина няколко микрона. За разлика от подобните микроорганизми в хиперсолена среда обаче, бактериите и археите в Атакама живеят на голяма дълбочина, без никакъв кислород и слънчева светлина.

Това въодушевява учените, че могат да открият живот и на Марс, където са открити сходни солени масиви с висока минерализация. Според Паро, на определена дълбочина под повърхността на “Червената планета” също може да има такъв хиперсолен хабитат.

“Високата концентрация на сол има двоен ефект – тя абсорбира водата между кристалите и понижава точката й на замръзване, така че създава условия за образуването на тънки водни филми (в солеви разтвор) при температури от няколко градуса под нулата и дори при - 20 C”, обяснява испанският астробиолог.

Високите нива на сол и липсата на вода помага за съхраняването на биологичните молекули, така че има висока вероятност за откриването на биологични продукти в подобни отлагания, дори и в тях да няма живи микроорганизми от милиони години.
 
Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.