Sunday, January 29, 2012

Sealander – караваната-амфибия, мечта на всеки рибар и пътешественик (Снимки и видео)

 След две години на конструиране и тестване на прототипи, германският дизайнер Даниел Щрауб (Daniel Straub) започва поръчковото производство на уникалната си плаваща каравана “Sealander”, която хитроумно комбинира в себе си електрическа моторница и къмпинг-трейлър.



“Sealander” има монокок корпус от подсилена с фибростъкло пластмаса (GFRP), който я прави достатъчно здрава, но изключително лека – цялата каравана тежи само 380 кг. Формата и широкото дъно я правят изключително стабилна на вода, а двойното дъно с въздушни камери ви гарантира, че няма да потънете дори с една-две пробойни.



Движението на караваната във водата се осигурява от захранван от електрически акумулатор мотор с перка с мощност 5 к. с. Акумулаторът, който захранва и всички останали уреди в караваната, може да се зареди и от автомобила, теглещ плаващата ви къщичка по време на пътуването по суша.



На “борда си”  “Sealander” има печка, умивалник, хладилник, климатик, масичка и две скамейки, които могат да се трансформират в доста удобно легло с дължина 200 см. Възможно е и вграждането на тоалетна тип "Porta-Potti".



Откъм “носа си” караваната има отварящ се нагоре широк люк и обезопасително метално перило, което спуснато на сушата служи да опора и стабилизиране на трейлъра, а спуснато във водата се превръща в стълбичка, по която можете да слезете да поплувате и да се хванете, докато излизате от водата.



По-голямата част от покрива на “Sealander” е покрит с навиващ се, непромокаем гюрук, който в навито състояние ви осигурява открита площадка за слънчеви бани, както на сушата, така и във водата, както и огромен приток на свеж въздух.



Благодарение на гумите си, “Sealander” не се нуждае от рампа или специален механизъм за спускане на вода – необходимо е само да дадете на заден ход с автомобила си или в краен случай, ако релефа на брега не го позволява, да я пренесете на няколко метра на ръце с приятелите си.



Караваната-амфибия, която направи световната си премиера на изложението на кемпери и каравани Caravan Salon Düsseldorf 2011 от 27 август до 9 септември м. г. ще се произвежда по поръчка, като запитвания и заявки се приемат на сайта на производителя. 

 Цената на напълно оборудваната каравана и електромотора за плаване е ок. 15 000 евро. Ето и пълните й габарити - пълна дължина 389 см., широчина 160 см., височина 185 см., обем на жилищната площ 305 х 156 см. и леглова площ 156 х 200 см.





Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.