Tuesday, January 10, 2012

Спасението от махмурлука и алкохолната зависимост се крие в бонбоненото дърво


Цъфнало бонбонено дърбо през лятото. Credits: Tie Guy II/Flickr
 Бонбонено дърво?!? Сега се питате – Това шега ли е? Не, Бонбоненото дърво (Hovenia dulcis) съществува, а учени откриха в него съединението дихидромирицетин (DHM), което неутрализира токсичното действие на алкохола върху мозъка, независимо от изпитото количество, и намалява влечението към пиенето, без странични ефекти

Американски учени откриха естествено съединение, което запазва трезвеността, независимо от обема изпит алкохол, неутрализира ефекта на махмурлука и ефективно лекува алкохолната зависимост, съобщава New Scientist. Изследването на учените е публикувано в последния брой на специализираното издание The Journal of Neuroscience.

Изследователите открили веществото дихидромирицетин (dihydromyricetin; DHM) след като попаднали на множество исторически сведения, че екстракти от китайската разновидност на бонбоненото дърво или ховения (Hovenia dulcis) са използвани като успешно средство срещу махмурлук.

Бонбоненото дърво е красиво, медоносно растение, което може да вирее и в България.
 Продължителен експеримент върху лабораторни плъхове показал, че съединението не позволява на мозъка да усети ефекта на интоксикация, независимо от концентрацията на алкохол в кръвта. Според един от авторите на изследването, Цзин Лян (Jing Liang) от Департамента за молекулярна и медицинска фармакология на Университета на Калифорния в Лос Анджелис, благотворният ефект на съединението е бил повече от достатъчен, за получаване на разрешение за тестването му върху хора, което ще започне в най-скоро време.

В хода на изследването гризачите били инжектирани с доза алкохол, равняваща се на изпиването на от 15 до 20 бири от човек в рамките на 2 часа. Мишките, които не получили DHM, идвали на себе си и успявали да се претърколят от гръб на крака средно за около 70 минути. Тези, които получили 1 милиграм дихидромирицетин на килограм тегло, се възстановили от замаяността и загубата на ориентация само в рамките на 5 минути. Освен това, плъховете, инжектирани с DHM, се ориентирали по-адекватно в лабиринт и проявявали по-голяма инициативност при справянето със задачата. 

Бонбоненото дърво цъфти през юни.
 С течение на времето било установено, че плъховете, които приемат DHM, губят влечението си към алкохола, когато са поставени пред свободния избор, дали да пият подсладен алкохолен разтвор или подсладена вода. При нормални условия, за 3 месеца плъховете обикновено ставали зависими към спиртната напитка. Тези, които получавали DHM обаче, пиели не повече от 1/4 от количествата алкохол, които поглъщали плъховете-“алкохолици”. Когато самите пристрастени към алкохола плъхове започнали да приемат DHM, изпиваното от тях количество алкохол намаляло до нормални нива 7 седмици след започването на терапията.  

Всички чудодейни ползи от DHM изчезнали моментално, когато екипът на Лян дал на плъховете лекарството “Флумазенил” (flumazenil), което блокира рецепторите в мозъка, отговарящи за невротрансмитера гама-аминомаслена киселина (gamma aminobutyric acid; GABA). Това, според Лян, доказва, че дихидромирицетинът не позволява на алкохола да се свързва до рецепторите за  GABA и по този начин плъховете остават трезви и не изпитват пагубното въздействие на махмурлука, независимо от количествата алкохол в кръвта. 

Ароматните и сладки бели цветове са изключително привлекателни за пчелите.
 Според данни на Световната здравна организация, алкохолизмът ежегодно убива около 2,5 млн. души в цял свят. Според откривателите му, DHM може да помогне за създаването на медикамент, който ефективно да намалява влечението към алкохола. Противниците на изследванията за откриването на т. нар. “хапче за трезвеност” посочват, че ако бъдат избавени от мъките на махмурлука, хората само биха получили стимул да поглъщат безнаказано по-големи количества алкохол. 

Лян успокоява, че препарата с DHM ще има друг принцип на действие: “Той може да се дава на проблемните консуматори на алкохол, които вече не могат да се спрат да ходят в баровете, за да пият. DHM първо ще намали степента на пиянство от големите количества алкохол и ще ограничи значително симптомите на махмурлук. С времето той ще намали и самото им желание да пият”.  

Ядливите, месести плодови дръжки.
 Каква е другата добра новина? Въпреки, че е екзотично за България, бонбоненото дърво, което е типично за Китай и Япония, вирее и у нас, стига температурата в районите на засаждане да не пада под -12 С. Такива дървета има в някои паркове в Пловдив и край с. Велика в Бургаско.

Бонбоненото дърво е прекрасно медоносно растение, цъфтящо през юни, а освен това е може би единственото плодно дърво, при което ядливи са не самите плодове, а техните дръжки. Те са месести и богати на скорбяла, с тръпчив, но много сладък вкус. Съдържанието на захари в тях варира от 20% до 48%, като “се берат” през октомври-ноември. Стрити на брашно, сухите дръжки, които са най-сладки, се използват широко в източно азиатската кухня. Кратко проучване в Интернет показа, че семена за бонбонено дърво могат да се купят и в България, а 10 от тях струват само 1,8 евро :)

Повече за бонбоненото дърво можете да прочетете в Gradinata.bg
 
Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.