Wednesday, January 4, 2012

28-и Фестивал на снега и леда в Харбин, Китай (Снимки и видео)

"Момичето-лебед". Credits: REUTERS/Sheng Li
 Ако сте сред любителите на апокалиптичните теории, Фестивалът на снежните и ледени фигури в Харбин е едно от нещата, които задължително трябва да видите през следващите близо 2 месеца, защото може да е последен. Ако като мен не вярвате в свършека на света през 2012 г., китайският Леден фестивал все пак е сред нещата, които си заслужава да видите на живо, поне веднъж в живота. Сега да ви запозная с него :)



Ежегодният Фестивал на снега и леда в Харбин е един от 4-те най-големи фестивали на снежните и ледените фигури в света, наред със Снежния фестивал в Сапоро, Япония (Sapporo Snow Festival), Зимния карнавал в Квебек, Канада (Quebec Winter Carnival) и Ски фестивала в Холменколен, Норвегия (Holmenkollen Ski Festival).

Credits: REUTERS/Sheng Li
 По мащабност обаче, Фестивалът в Харбин едва ли има конкуренция. Той е една от основните зимни забележителности в цял Китай и безспорно най-голямата в града-административен център на най-североизточната, погранична китайска провинция Хейлунцзян. През м. г. фестивалът е бил посетен от близо 13 млн. души, които са похарчили в парковете със снежни и ледени фигури колосалните 12,117 млрд. юана ($ 1,932 млрд.!).

Credits: REUTERS/Sheng Li


Китай и Русия от векове спорят за приза родина на ледените скулптури. Специално в Китай, през ХVІІ век местните рибари и ловци в провинция Хейлунцзян, граничеща с Руската империя, започнали да правят ледени фенери, за да осветяват тъмните зимни вечери. Те пълнили ведра с вода, за да получат лед, след което издълбавали дупка в ледената форма и поставяли в нея свещи. Практичната традиция постепенно се превърнала в изкуство, като майстори започнали да изработват ледени фенери с най-различни форми и декорации, с които се украсявали местните къщи по време на празници и карнавали.

 През 1897 г. Транссибирската железница достигнала малкото тогава рибарско селище Харбин, тогава окупирано от Руската империя. Бурният трафик бързо превръща Харбин в преуспяващ град, в който до 30-те години на ХХ век е най-голямата руска диаспора извън границите на тогавашния СССР. Използвайки културните си традиции, ледените зимни ветрове от Сибир и леда от замръзналата река Сонгхуа, китайците, които се връщат града окончателно през 1946 г., дават началото на организираните Фестивали на снега и леда през 1963 г. Забранен по време на Културната революция в Китай, Фестивалът се възражда като международен такъв през 1985 г. и се провежда всяка година оттогава.

Снежните кафенета в Сън Айлънд Парк. Credits: REUTERS/Sheng Li
 Снежните и ледените скулптури носят на Харбин прозвището “Ледения град”, но това може спокойно да се каже и атмосферните условия в него през зимата. Приятно прохладният през лятото град със средни летни температури от 21,2 °C, през зимата се превръща в снежно царство със средни температури от −16,8 °C, които вечер и през нощта падат и до −38 °C. Абсолютният температурен рекорд в града през зимата е −41,4 °C. Тази година организаторите на Фестивала отбелязаха, че времето е необичайно топло – живачният стълб на термометъра отбелязал средно −15 °C в светлата част на денонощието.



Тази година Фестивала по традиция ще се открие официално на 5 януари, но ледените паркове на Харбин отвориха врати за “тестов период” още на 20 декември 2011 г. Фестивалът обикновено трае около 2 месеца, като датата на закриването му зависи от метеорологичните условия и може да се променя, като засега за такава е посочена високосният 29 февруари 2012 г.

Credits: REUTERS/Sheng Li
 28-то издание даде старта на обявената “Година на туризма в Русия”, която ще продължи до края на 2012 г., поради което редица от тематичните снежни и ледени скулптури този път са свързани с руската история, култура, традиции и изкуство. Сред нещата, които задължително трябва да видите, е снежната скулптура, пресъздаваща картината на Иля Яфимович Репин “Бурлаки на Волге”. 2013 г. пък ще е “Годината на туризма в Китай” в Русия.

Credits: REUTERS/Sheng Li
 Шедьовърът на Международното Арт Експо на снежните скулптури в парка Сън Айлънд (един от 3-те центъра на Фестивала на снега и леда), е високата 27 метра снежна скулптура “Момичето-Лебед”, като вместо ръце, красавицата има белоснежни лебедови криле с размах 24 метра.  През тази година, освен китайските майстори, в извайването на снежните скулптури са участвали повече от 100 гости от още 20 държави по света.

Credits: REUTERS/Sheng Li
 Обиколката на парковете на Фестивала на снега и леда, която ще ви отнеме поне няколко дни, можете да започнете през деня в Сън Айлънд парк (Sun Island Park), където е разположена експозицията на Международното Арт Експо на снежните фигури, както и най-големия в света закрит музей на снежното изкуство, помещаващ се в Харбинския дворец на леденото и снежното изкуство. Най-доброто време за няколкочасовата обиколка на парка е по светло, когато белотата на снежните фигури се подчертава смайващо от кристално чистото синьо небе.

Credits: REUTERS/Sheng Li
 Когато ви се стори, че температурите под нулата стават непоносими, можете да се скриете в някое от многото кафенета с външни фасади от сняг и лед, където ще можете да възстановите силите си с топли храна и напитки.

Credits: REUTERS/Sheng Li

Децата и непорастналите им родители няма да скучаят, дори, ако се уморят от красотата на статуите, тъй като в парка могат да се карат тобоган-шейни, да се возите на кучешки впрягове, както и да си вдигнете адреналина с няколко обиколки картинг на лед.

Credits: REUTERS/Sheng Li
 Входът за тази част от фестивала е 240 юана за възрастни ($ 38,28) и 120 юана ($ 19,14) за деца не до точно определена възраст, а забележете – с ръст от 120 до 140 см.  За децата под 120 см. входът е безплатен. Експото в Сън Айлънд парк работи от 8,30 до 19 часа, а до него се стига с автобуси № 29, 85 или 88 до спирка Сън Айлънд.

 Вторият център на Фестивала е тематичният, увеселителен парк “Снежният и леден свят на Харбин” (Harbin Ice and Snow World), където освен 2000-те ледени скулптури на сгради, мостове, палати и др., има повече от 30 атракциони с развлечения. През тази година тук е изградена и най-дългата в света ледена пързалка, чиято окончателна дължина все още не е оповестена. Идеалното време за посещение е в тъмните часове на деня, когато полупрозрачният леден свят оживява допълнително от цветното осветление, което го превръща във фееричен приказен свят.

 Паркът може да се обикаля както пеша, така и в теглени от коне шейни. Посетителите могат да се забавляват из леден лабиринт, да пият ледени коктейли в бар, направен изцяло от лед, както и да се спускат с гуми от стръмния склон на разположената в парка снежна пързалка. Единственото, за което трябва да внимавате в леденото царство, разбира се, е да не се подхлъзнете и да приключите разходката с неприятно падане.

 “Снежният и леден свят на Харбин” работи от 9,30 сутринта до 21,00 ч. вечерта, като до 13,30 ч. цените са 100 юана за възрастни и 60 за деца ( тези под 120 см. и тук влизат безплатно), а следобед и вечер билетите са 300 юана за възрастни (330 в периода 22-28 януари) и 160 юана за деца. До тематичния парк се стига с автобуси № 211, 212, 213 или 346 до кръстовището на Сън Айлънд Роуд и спирката Тайангдао Даоку (Taiyangdao Daokou Station).

 Последната ви спирка във Фестивала на снега и леда е Художественият парк на Ледените фенери (Ice Lantern Artistic Park) в Жаолин парк (Zhaolin Park), където са разположени най-красиво осветените ледени скулптури в Китай. 

 Над 1500-те изящни фигури и хилядите фенери в най-различни форми се къпят в неописуема палитра от светлини. По тази причина, най-доброто време за посещение на парка е вечер. 

 Той работи от 9,00 ч. сутринта до 21,00 ч., а билетите струват 200 юана за възрастни и 100 за деца (малчуганите под 120 см. се радват на безплатен вход). До Жаолин парк може да стигнете с автобуси с номера 8, 53, 74, 83, 113, 114, 201 или 206, а вашата спирка е Жаолин Гонгюан (Zhaolin Gongyuan Station).

На изпроводяк, още снимки и видео от Фестивала на снега и леда в Харбин :)




Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.