Wednesday, January 11, 2012

Американски учени накараха обект да изчезне в “дупка” във времето (Снимки и видео)

Дължината на "времевия плащ" засега е 50 трилионни части от секундата и не може да бъде регистриран точно и от измервателните уреди.

 Точният термин за ефекта е “времеви плащ” (temporal cloaking) – или иначе казано, “плащ-невидимка във времето и пространството”. Изследването на Университета “Корнел” е спонсорирано от Пентагона и засега ефектът е с трайност 50 трилионни части от секундата...

Изследователи от Института по приложна и инженерна физика на Университета “Корнел” в град Итака, Ню Йорк, успяха да създадат, по поръчка на Пентагона, “дупка” във времето, като протичащите в нея събития не могат да бъдат проследени, т. е. остават скрити или невидими за страничния наблюдател.



Усещате, че се пренасяте във филма “Хари Потър” и някой намята магическия “плащ-невидимка”?!? Ефектът от откритието може да се опише и така :) Описанието бе публикувано в последния брой на списание Nature и развълнува както специалисти, така и обикновените лаици, следящи напредъка на човешките възможности.

Въпреки че засега учените са успели да “замаскират” отрязък от време с продължителност само 50 трилионни части от секундата, перспективите, които крие откритието са повече от значими. Става въпрос за превръщането в реалност на идеята на фантастите за маскирането не само на информация, която няма да може да бъде открита дори с помощта на най-високочестотните радари, но дори и на цели събития във времето и пространството.

Графиката на откритието на физиците от Университета "Корнел".

По-рано специалисти в различни части на света проведоха редица експерименти за превръщането на предмети в “невидими”, карайки светлината да ги обгръща и да се огъва около тях по особен начин. Използвайки този ефект, американските физици опитаха да направят “невидими” малки отрязъци от времето.


За образуването на дупка във времето, учените от “Корнел” използвали лазерен лъч със зелен цвят, пропускан през 2 лещи. Първата разделила светлината на 2 потока – бърз – син, и бавен – червен, а втората върнала разцепения лъч в изходното му състояние. Дупката във времето се образувала се при бързото “примигване” на лазерния лъч, което не може да се улови нито от човешкото око, нито от регистриращите манипулацията прибори. 

Ето видео, възпроизвеждащо процеса:



Така всичко, което става в този отрязък от време, е надеждно скрито от страничния наблюдател. В момента учените работят върху това, да разширят нищожната дължина на тази “дупка” във времето, за да я увеличат поне до милисекунда.


Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.