Friday, January 20, 2012

Създадоха ефективна ваксина срещу менингит В

 Пробивът в борбата с най-разпространената форма на менингита при децата постигнаха чилийски учени. Ваксината е тествана успешно при деца във възрастовите групи от 1-9 и от 11 до 17 години и дава 99-100% защита при 2 или 3 дози, приети в рамките на 6 месеца

Скоро в арсенала на педиатрите ще се появи нова ваксина, защитаваща от най-разпространената форма на детски менингит, срещу която досeга поливалентните ваксини срещу различните типове менингит бяха безсилни, съобщава BBC News.

Чилийски учени от Чилийския университет и Университета “Лос Андес” в Сантяго и Университета на Валпарайсо в Чили, успяха да създадат и тестваха успешно клинично новата ваксина 4CmenB, която е показала 99-100% ефективност срещу бактериалния менингит от серогрупа В.



На този тип бактериален менингит се падат повече от 50% от случаите на менингококова инфекция при децата, като само във Великобритания случаите на менингит В са около 2000, а повече от 100 от тях завършват със смърт. Инфекцията предизвиква тежко възпаление на обвивките на гръбначния и главния мозък, и може да предизвика трайни увреждания – ампутация на крайници, слепота, глухота, мозъчни увреждания.

Специалистите успели да получат работещата ваксина, анализирайки хиляди щамове от серогрупата В, изолирайки общите генетични фрагменти, които да станат цел за ваксината.



След като ваксината била изпробвана успешно върху деца във възрастовата група от 1-9 годинки, клиничните тестове при 1631 пациенти на възраст от 11 до 17 години показали 99-100% срещу всички щамове тип В при поставянето на 2 или 3 дози в различен период от време в рамките на 6 месеца.

Резултатите от тестването на ваксината, спонсорирано от Novartis Vaccines, е публикувано в последния брой на специализираното издание The Lancet, а здравни експерти призовават за включването на 4CmenB в програмите за ваксинации в САЩ и ЕС. 



Ваксината може да бъде давана в нужните количества на бебета на възраст над 2 месеца, като реимунизация може да бъде правена след първата годинка. Първите количества ваксина се очаква да бъдат произведени през пролетта на 2012 г.

Въпреки обнадеждаващите резултати от изпитанията, изследователите не знаят точния брой щамове на менингита срещу които ще е ефективна ваксината, както и дали тя предотвратява предаването на бактериите-причинителки.  Въпреки това, създаването й е пробив в борбата с менингита, тъй като бактериите мутират, адаптират се, а по структурата си напомнят нервни клетки, така че гарантирането на 100-процентова защита срещу тях е много трудно. 

Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.