Tuesday, August 30, 2011

Как гладът ражда затлъстяване... и не само


Одри Хепбърн
Интересен разказ, как животът на Одри Хепбърн помогна на учените да разкрият причината за епидемията от затлъстяване – вижте как лошите ни хранителни навици наказват за цял живот нашите деца

Легендарната Одри Хепбърн (Audrey Hepburn) е известна с крехката си, миниатюрна фигура. Учените посочват, че тя се дължи на глада, който актрисата преживяла в детството си. Това предизвикало и ранната й смърт, в следствие на това, че се сблъскала с анемия, респираторни проблеми, болести на кръвта и жълтеница, пише The Daily Mail.

По думите на д-р Неса Кери (Dr Nessa Carey), биолог от Имперския колеж в Лондон, гладът променил гените на Хепбърн.

Това навело учените на мисълта, че лошото хранене и генетични промени вероятно се крият зад епидемията от диабет и затлъстяване на съвременното общество. Недояждането в детството е свързано с исхемичната болест на сърцето заради промяната в човешкия метаболизъм. Нещо повече, последните изследвания показват, че небалансираното хранене на родителите може да повлияе на здравето на децата им.

Например, ако бъдещата майка гладува, то децата вероятно ще страдат от наднормено тегло. Според мнението на редица специалисти, в случая се задейства еволюционния механизъм за оцеляването – организмът на плода се готви за раждане в свят, където “цари” глад. По-тази причина детето се ражда предразположено за активно натрупване на мазнини в тялото.

В допълнение, учени от Университета “Кеймбридж” доказаха, че при децата, чийто майки са се хранели неправилно по време на бременността, е променен генът Hnf4a, повишаващ риска от развитието на диабет 2-ри тип, болести на сърцето и рак. Въпросният ген играе ключове роля за контролирането на работата на задстомашната жлеза и това, колко инсулин произвежда тя. При лошо хранене активността на гена намалява.

Наличието в порциона на бъдещата майка на продукти, богати на витамини от групата В – риба, черен дроб, месо, лук, картофи, варива (фасул, леща, грах, соя), цветно зеле, пълнозърнести храни и ядки (орехи, бадеми, фъстъци, лешници), ще защити децата й от рак на стомаха и червата, благодарение на активирането от тези храни на гените, подтискащи развитието на раковите образувания.
Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.