Saturday, August 27, 2011

Ще лекуват кариесите без машинка и пломби (Видео)


 Революционният метод за възстановяване на зъбната тъкан е разработен от учени от Стоматологичния институт на Университета в Лийдс и вече е преминал успешно първичните клинични изпитания

Британски изследователи успяха да разработят метод за възстановяването на поразените от кариес зъби, без да е необходима интервенция със зъболекарската машинка и пломбиране, съобщава специализираното издание MedicalXpress.

Както всички знаем, една от основните причини за появата и задълбочаването на кариесната инфекция, е страхът от посещението при стоматолога, заради необходимостта от обработката на болния зъб със стоматологичната бормашина.  Специалисти от Стоматологичния институт на Университета на Лийдс са на път да сложат край на този “порочен кръг”, разработвайки по-естествен и безболезнен способ за възстановяване на зъба в ранните стадии на заболяването, без да е необходима намесата на бормашината.

Решението е разтвор, разработен от изследователския екип на д-р Амалия Агели (Amalia Aggeli) от Химическия институт към същия университет. Основен компонент на разтвора е пептидът P 11-4, който при определени условия формира влакна, абсорбиращи йоните на калция.

При нанасянето на разтвора върху зъб с начален стадий на кариесния процес, P 11-4 прониква в микропорите на зъбната тъкан, които са се образували под действието на бактериите, изработващи киселина. Там той се превръща във влакнист гел, “натрупващ” калций, в резултат на което се образува вещество, близко по структура до естествената тъкан на зъба. Процесът протича напълно безболезнено и незабележимо за пациента.

В първичните, клинични изпитания с участието на ограничена група възрастни пациенти, новият разтвор е спрял ефективно кариесния процес и е възстановил зъбната тъкан в поразената област.

Проф. Пол Брънтън (Paul Brunton), под чието ръководство са се провеждали изпитанията е уверен, че при възпроизвеждане на същите резултати при по-мащабни клинични тестове, новата методика за лечение ще се появи в арсенала на зъболекарите още след 2 или 3 години.

Разработката на британските учени и изпитанията се финансират от швейцарската компания Credentis AG, която в случай на успех в клиничните тестове ще получи правата върху технологията.


Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.