Sunday, August 21, 2011

Топ 9 на най-екстремните метеорологични условия в Слънчевата система

 Подборка на най-лошото от лошото време в Слънчевата ни система :) Космосът е толкова обширен, че дори в границите на нашата система има все още огромно поле за научни открития. В открития космос се случват множество феномени, един от които са необичайните метеорологични условия на небесните тела. Повечето от тях са прекалено екстремни и често несъвместими с оцеляването на човека. Ето някои от тях: 

9. Чутовни гръмотевици
 
Сондата на NASA “Cassini” регистрира на Сатурн гръмотевична буря с електрически разряди, покриваща площ по-голяма от континенталната територия на САЩ, като всяка от светкавиците е около 1000 пъти по-мощна от тези на Земята. Фронтът на гръмотевичната буря надхвърли 3500 км. от север на юг, като записаният радио-сигнал съвпада с този на гръмотевиците на Земята.  

8. Смазващо горещо

 
Венера е смятана за най-голещото място в Слънчевата система. С температура от около 750 градуса по Келвин (477 градуса по Целзий) и налягане ок. 90 пъти по-голямо от земното, всеки посетител ще бъде стопен и размазан. Учените обясняват неблагоприятните метеорологични условия с ултрапарниковия ефект, предизвикан от сулфатните облаци в небето на Венера. 

7. Метановата луна

Изследователската мисия Cassini-Huygens откри солидни доказателства за поройни дъждове от втечнен метан на луната на Сатурн, Титан. Предполага се, че и “водата”, открита на спътника също е метан поради студените й температури от 94 градуса по Келвин (-179 градуса по Целзий). При тези температури всичко би се смръзнало до състоянието на леден блок. 

6. Ледената топка

И като заговорихме за лед... Плутон, който вече не е смятан за 9-тата планета в Слънчевата система, получава само 1/1000 от слънчевата светлина, в сравнение със Земята. В резултат на това, планетата е обгърната от плътна ледена покривка от замръзнал азот, метан и въглероден диоксид, с температури вариращи от -387 до -369 градуса по Фаренхайт или -233 до -223 градуса по Целзий. Всичко на планетата е в заледено състояние.

5. Ветровит свят

На Нептун бяха регистрирани ветрове, много по-мощни от всички урагани, виждани някога на Земята. Тяхната скорост достига 1500 мили в час или 2414 км/ч. Това, наред с бързото въртене на планетата около оста й – за ок. 16 часа, е причина за много по-скоростна конвекция на топлия и студен “въздух”, което поражда непрестанното ураганно ежедневие на планетата.

4. Замръзналото време

Температурите на Уран достигат до под -300 градуса по Фаренхайт или -184 градуса по Целзий. Денонощието на планетата е 17 часа, но едно пълно завъртане по орбитата й може да достигне 84 години, което означава, че един сезон може да продължи повече от човешки живот. Понякога :). А иначе понякога става толкова студено, че метанът в атмосферата кондензира до облаци от метанови кристали. 

3. Мъничко, големичко, страшничко

Двете точки върху Юпитер на снимката са бушуващи бури на повърхността на планетата. Можем да сравним размера на бурите с тези на Юпитер, така че можем да разберем точно колко огромни са те. Голямата червена точка е буря с размер над 2 пъти диаметъра на Земята, а скоростта на ветровете й достига 563 км/ч. Въпреки, че не са изцяло проучени, специалистите смятат, че червеният цвят на бурите зависи от интензитета на ветровете и се дължи на химическия състав на веществата под облачната покривка, издигани от ветровете на голяма височина, в съчетание с ултравиолетовото лъчение, което дава своето отражение върху нюанса :). 

2. Прашното було


Марс е известен с внезапните си прашни бури, които обхващат големи части от планетата, преобразявайки непрекъснато лицето й. Прахът с ръждив цвят се носи със скорост 97-161 км/ч., като бурята може да продължи от няколко седмици до няколко месеца. Веднъж започнала, тя може да хвърли непроницаема прашна завеса, която да покрие повече от половината планета, вдигайки на места температурата на повърхността на Марс с 30 градуса по Целзий. 

1. Железен дъжд


Наричана още “Неуспялата звезда”, Кафявата планета-джудже (brown dwarf planet) е една от новооткритите планети в Слънчевата ни система (доколкото знаем е една от 3-те новооткрити планети-джуджета в системата). Кафявият цвят показва, че в състава на планетата преобладава желязото. На повърхността на джуджето бушуват бури като на Юпитер, които стоварват желязото върху повърхността й. Когато на Кафявата планета-джудже стане студено, газовите молекули кондензират в течни железни облаци, от които започва да вали. Когато стане още по-студено, огромни бури разцепват облаците, изпускайки емисии инфрачервено лъчение в космоса.

Планетите-джуджета в Слънчевата система.
 И на сбогуване, вижте Слънчевата ни система, каквато не сте я виждали досега :)







Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.