Wednesday, December 28, 2011

Плазмена бормашинка ще лекува зъбите без болка (Видео)

 Мечтали сте си пробиването на зъбите да не е толкова болезнено и посещението при зъболекаря да не е страшно. Е, мечтата ви може да се превърне в реалност след 2 години. Революцията в стоматологията идва от Университета на Мисури.

Американски инженери създадоха уникален инструмент за безболезнената обработка на кариозните повърхности в зъбите. Както уточнява The Daily Mail, изобретението на специалистите от Университета на Мисури (University of Missouri) вече е превърнато в работещ апарат от компанията Nanova и може да се появи в лекарските кабинети още след 2 години.

Новият инструмент използва струя студена плазма за подготовката на поразените от кариес зъби за пломбиране. В хода на лабораторните изпитания, пълното изчистване на един зъб отнемало не повече от 30 секунди. При това плазмата унищожава и всички бактерии в кариозната кухина, гарантирайки абсолютната й стерилност.

Най-важното обаче е, че под въздействието на плазмената струя структурата на зъбната повърхност се променя така, че пломбиращият материал се съединява по-здраво с тъканите и пломбите стават много по-трайни

 Един от създателите на изобретението, проф. Хао Ли (Hao Li) посочва, че повторното пломбиране на зъбите представлява до 75% от работата на стоматолозите. Новото устройство ще спестява доста от посещенията при зъболекаря, тъй като гарантира удължаването на живота на пломбите средно със 60%.

Лабораторните изследвания не са показали странични ефекти от лечението с плазмената бормашинка. В момента създателите му подготвят необходимата документация за провеждането на масови клинични изпитания върху пациенти. Ако те преминат успешно, новото изобретение ще е на разположение на зъболекарите още в края на 2013 г.



В края на август 2011 г. британски специалисти представиха способ за лечение на кариесите, който не изисква нито пробиването на зъбите с бормашинка, нито пломбирането им. Вместо това в кариозните повърхности се поставя специален разтвор, превръщащ се във влакнист гел. Той спомага за натрупването на калциеви йони, образувайки вещество, което е близко по структура до естествената тъкан на зъба.

Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.