Thursday, December 1, 2011

10 плода, които понижават кръвното налягане


 Калият е минерал, известен със способността си да понижава високото кръвно налягане. По-долу ще се запознаете с плодовете, които ще ви осигурят увеличен прием на калий по напълно естествен начин

Както уточнява Healthmad, калият е третият минерал с най-високо съдържание в организма. Жизненоважният химически елемент участва в регулирането на нормалното функциониране на клетките, мускулите, тъканите и нервите, и е една от хранителните съставки, която доказано спомага на понижаване на кръвното налягане. Заедно с натрия, калция и магнезия, той влиза в групата на електролитите – субстанции, поддържащи баланса на течностите в човешкото тяло. Калият играе важна роля и в предотвратяването на загубата на костна плътност, контролирайки количествата на калция, отделяни с урината.

Отслабването на мускулите, усещането за обърканост, повишената раздразнителност и избухливост, хроничната умора, проблемите със сърцето и хроничната диария са едни от симптомите за недостиг на калий в организма. Препоръчителната дневна доза калий е 4700 mg. Следват плодовете, които ще ви осигурят необходимия калий по най-естествения и полезен начин. Съдържанието на калий в тях е посочено на 100 гр. плод.

1. Тамаринд (628 mg) 

 Тамариндът (Tamarindus indica), познат още като “индийска фурма” е тропическо вечнозелено дърво, срещащо се в тропическата част на Африка, Южна и Югоизточна Азия, Мексико и Южна Америка, и Северна Австралия.  Плодът представлява нагъната шушулка, наподобяваща по форма тази на фъстъка, но много по-дълга – до 12-15 см. Отвътре светлокафявите шушулки имат месесто плодово месо със сладко-кисел, леко тръпчив вкус и тъмнокафяви семена (те могат да се пекат и варят, и са отличен заместител на кафето). Тамариндът има широко приложение в азиатската кухня – от приготвянето на сладкиши и сладко, до кисел агент и подправка. Екзотичният плод е отличен източник на тиамин (витамин B1), магнезий, фибри и калий. Богат е и на желязо, фосфор и ниацин (витамин B3), и един от малкото плодове с високо съдържание на калций.

2. Плентин (499 mg)

 Плентините (Plantains; Musa acuminata×Musa balbisiana) се по-големите и по-близки до диворастящата форма братовчеди на бананите. Плодовете са с подобна форма и вид, но не са яркожълти, а много бледо жълто-зеленикави, и освен, че са по-големи, са и по твърди и не толкова сладки. Известни са като “банани за готвене”, тъй като рядко са годни за ядене сурови, за разлика от меките си и сладки братовчеди, освен когато са презрели, т. е. по-сладки. Тези плодове, използвани като зеленчуци, имат изключително високо съдържание на витамини A и C. Те са натъпкани и с витамин B6, магнезий и фибри, и могат да да ви осигурят близо 1/4 от необходимото дневно количество калий.

3. Бредфрут (490 mg)

  
Както личи от името му, бредфрутът е плодът на хлебното дърво (Artocarpus altilis). То е наречено така, тъй като месото на плодовете му има вида и консистенцията на прясно изпечен хляб. Вкусът му обаче наподобява този на картофа. Бредфрутът също трябва да бъде сготвен, за да е годен за консумация. Всеки 100 гр. от плода ви осигуряват половината от дневно необходимото ви количество витамин C. Плодовете на хлебното дърво съдържат и 20% от дневните нужди от фибри, както и завидни количества калий, магнезий и тиамин (витамин B1).

4. Авокадо (485 mg) 

 Смятани за едни от най-богатите на хранителни вещества плодове, авокадатата са отличен източник на фибри, витамин K и фолиева киселина (витамин B9), като имат високо съдържание и на калий, пантотенова киселина (витамин B5) и витамини C и E. Само една малка купичка нарязано на кубчета авокадо ще ви осигури солидно количество витамини от B-групата, както и мед, магнезий и манган.

5. Дуриан (436 mg)
 
 Наречен “кралят на плодовете”, заради хранителното си съдържание, дурианът е известен и с отвратителната си миризма, описана от американския автор на пътеписи Ричард Стърлинг като смес от “свински изпражнения, терпентин и лук, плюс миризма на мръсни чорапи за физическо”. Добре узрелият, но не презрял дуриан (плодът се разваля и гранясва изключително бързо, срокът му на годност не надхвърля 3 дни) според британският биолог Алфред Ръсел Уолъс има вкус на “яйчен крем с бадеми, с нотки на крема сирене, лучен сос, вино шери или други на пръв поглед несъвместими ястия”.

 Въпреки миризмата обаче, всички диви животни в Югоизточна Азия, където вирее дурианът, го обожават, включително и големи хищници като тигрите.Това е още едно доказателство за питателните и хранителните му свойства. Само 100 гр. дуриан ви осигуряват 1/4 от дневно необходимите количества витамин C и 1/10 от дневното количество калий. Той е богат и на витамините B1 и B6, фибри, фолиева киселина (витамин B9), магнезий и манган. 

6. Гуава (417 mg)

 Гуавата, смятана за една от “суперхраните”, е плодът с най-високо съдържание на витамин C. Като допълнение на това, че е отличен източник на витамин A и фибри, тя съдържа и витамин B6, калий, мед и манган.

7.  Анона ябълка (382 mg)

 Анона ябълката (Custard-apple; Annona reticulate), известна още като “биволско сърце”, съдържа почти същото количество калий, колкото и бананите. Тя обаче осигурява на тялото и отлична доза витамини C и B6, както и фибри.

8. Банан (358 mg) 

 Защо често тенисистите похапват банани по време на мач? Бананите са добре известни с високото си съдържание на калий, което помага за възстановяването на загубените течности заради усиленото потене по време на играта. Те осигуряват и необходимата енергия и предотвратяват мускулните крампи. Защо обаче банани, а не други, богати на калий, плодове? Те са най-подходящи, защото са лесно достъпни, лесни за храносмилане и успокояват стомаха.

9. Пурпурна маракуя (348 mg)

 Пурпурната маракуя, известна още като гранадия (Granadilla; Passiflora edulis), произхожда от Бразилия. Само 100 гр. от този субтропичен плод могат да ви осигурят половината дневно необходимо количество от витамин C и фибри, и 1/4 от дневните ви нужди от витамин A. А също така и 348 mg калий.

10. Киви (332 mg)

 Кивитата са отличен източник на витамини C и K, както и на фибри, съдържат големи количества фолиева киселина (витамин B9), калий и мед, и по-малки от останалите витамини от групата B. Подобно на тамаринда са един от малкото плодове, които съдържат полезния за костите калций.

Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.