Saturday, December 17, 2011

62-сантиметрова индийка е най-миниатюрната жена в света (Снимки и видео)

 Джоти Амджи е с размери, по-малки от тези на 12-месечно бебе, и е по-ниска от огромния плюшен мечок, подарен за 18-ия й рожден ден

Индийка с размери по-малки от тези на 12-месечно бебе, бе вписана в Книгата на рекордите “Гинес” за 2012 г. като най-миниатюрната жена в света. Съответните измервания, проведени от медици и съдии на Книгата на рекордите на 18-ия й рожден ден, показаха, че Джоти Амджи (Jyoti Amge) е висока точно 62,8 см. (24,7 инча), съобщава Associated Press.

 Миниатюрната Джоти, която е с размерите на кукла, се ражда и израства в град Наджпур в западния индийски град Махаращра в съвсем обикновено семейство, където всички – майката Ранджана Амджи (47), бащата Кишан (54), сестрите Рупали (20) и Арчана (25), и брат й Сатиш (24), са с напълно нормални размери. 

 Състоянието на момичето се дължи на форма на дуорфизъм, наречена ахондроплазия (achondroplasia), която ограничава силно растежа и прави костите изключително крехки.



През 2009 г., когато е обявена за най-миниатюрния тийнейджър в света, Джоти е висока само 61,95 см. (24,39 инча), като за последните 2 години ръстът й се е увеличил само с около 8 милиметра, посочва Live Science. Тя почти спряла да расте още след първия си рожден ден и сега тежи 5,5 кг. – само 4,07 кг. повече, отколкото в деня на раждането си.

 Тъй като се смята, че след 18-тата си година човек престава да расте, в петък, 16 декември, индийката бе вписана официално в новото издание на Книгата на рекордите “Гинес” като най-миниатюрната жена, отнемайки титлата на 22-годишната американка Бриджит Джордан (Bridgette Jordan), която бе вписана в Книгата през септември с ръст от 69 см.

 Джоти получи сертификата си, който е висок почти колкото нея, на празнична церемония по повод пълнолетието й. “Това е най-хубавият подарък за рождения ми ден. Много съм радостна, че успях да поставя нов световен рекорд”, заяви индийката на официалната пресконференция по повод удостоверяването на рекорда.

 Въпреки миниатюрния й ръст, родителите на Джоти са направили всичко възможно дъщеря им да се радва на напълно пълноценен живот. Тя започнала да ходи в обикновено училище, когато навършила 4 години, и смята да продължи образованието си в университет, но голямата й мечта е да стане кинозвезда в Боливуд.

 Въпреки скромните си размери, Джоти е по-висока от най-миниатюрния човек на Земята – индонезиецът от о-в Минданао Джанри Балавинг, чийто ръст е 59,9 см., както и от най-миниатюрната жена в историята – живялата през ХІХ век холандка Полин Мюстерс (Pauline Musters, 1876-1895 г.), която е била висока едва 61 см.



Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.