Tuesday, December 13, 2011

Първият частен космически кораб ще лети до Международната космическа станция в началото на февруари 2012 г. (Снимки и видео)

Американският частен космически кораб Dragon.

Изстрелването на кораба Dragon на американската компания SpaceX на 7 февруари ще отбележи началото на нова ера в усвояването на космоса

Изстрелването на първия американски частен космически кораб Dragon към Международната космическа станция (МКС; ISS) е насрочено за 7 февруари 2012 г., съобщи официалният сайт на NASA. По време на този втори, тестов полет на апарата ще бъдат осъществени едновременно две задачи – достигането до МКС и скачването с нея, което според първоначалните планове трябваше да бъде извършено на по-късен етап, по време на третия полет на кораба.


Dragon ще бъде изведен в орбита от ракетата-носител Falcon 9, която също е разработена от частната аерокосмическа компания SpaceX, участваща в програмата на NASA за създаването на пилотируеми космически кораби, които ще са в състояние да летят до МКС след спирането на полетите на легендарните американски совалки.

 Планира се след достигането до МКС, частният товарен кораб да бъде прихванат от астронавтите с помощта на канадския дистанционен манипулатор SSRMS, с чиято помощ ще се осъществи скачването му със станцията.

 Мисията “открива нова ера в комерческата доставка на товари до международната орбитална лаборатория”, посочи зам.-администраторът на NASA по космическите операции Уилям Герстенмайер при оповестяването на новината.

 Първоначално се планираше, че по време на втория си полет, частният кораб ще извърши само сближаване с МКС на разстояние от 10 км., в хода на което ще се установи радиовръзка между кораба и орбиталната станция, и ще се тестват възможностите за получаване на телеметрични данни от астронавтите на МКС и управлението на кораба от борда на станцията. Скачването и доставката на товар за МКС трябваше да се извърши при третия демонстрационен полет на Dragon. Впоследствие обаче, SpaceX и NASA решиха да обединят задачите на двата полета в едно.

 През юни Герстенмайер заяви, че NASA възнамерява да извърши скачването на Dragon с МКС още в края на 2011 г. През септември обаче американските медии оповестиха, че руската страна не е била удовлетворена от проведения през декември 2010 г. първи тестов полет на Dragon и все още не е дала “зелена светлина” за опита му за скачване с МКС.


По-късно директорът на “Роскосмос” Владимир Поповкин уточни, че частният кораб няма да лети до МКС през 2011 г., което американските наблюдатели оцениха като своеобразно “вето”, което Русия налага върху мисията на Dragon поради опасения, че ще загуби фактическия си монопол върху пазара на пилотируеми и товарни полети до МКС, който получи след завършването на американската програма “Спейс шатъл”. Новината от NASA обаче означава, че всички съмнения от руска страна към безопасността на мисията вече са отпаднали.

Договорът за втория демонстрационен полет на Dragon, сключен между SpaceX и NASA, е на стойност $ 278 млн. При успешно завършване на поставените задачи, съгласно друг договор между  SpaceX и NASA за общо $ 1,6 млрд., ще започнат редовни полети на корабите Dragon до МКС. Според договореността, ще бъдат извършени най-малко 12 такива мисии.


Ако сближаването и скачването със станцията не бъдат успешни, SpaceX ще се опита да изпълни задачите по време на трети демонстрационен полет, както бе първоначално планирано.

Според спецификациите му, корабът Dragon ще може да превозва до МКС до 6 тона полезен товар, и да се връща от нея с до 3 тона товар. За разполагането на апаратурата и оборудването, товарният кораб разполага с херметичен отсек с обем 10 куб. м. и нехерметичен отсек с обем 14 куб. м.


                                                        Първият полет на Dragon.

Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.