Tuesday, December 20, 2011

Суперхраната кокосово масло (Видео)

 Кокосовото масло е единствената мазнина приятел на сърцето, с която можете да отслабнете, приемайки повече мазнини. В нея можете да пържите на воля и пак да се радвате на повишаване на “добрия” вместо “лошия” холестерол

Реабилитирането на някои от наситените мазнини от науката като полезни за човешкото здраве съединения, превърна в истинска “звезда” в кулинарията и диетологията кокосовото масло, което специалистите единодушно обявяват за “най-здравословната мазнина”. Макар че и в България вече се знае доста за ползите, които кокосовото масло носи на човешкия организъм, ще се опитам да хвърля още един по-дълбок поглед върху съставките и обяснението на механизма им на действие, за да разсея недоверието към него и у най-големите скептици.

Макар че съм заклет противник на “пишман” диетите, които в повечето случаи имат съмнителни предимства, самите диетолози препоръчват схема на хранене, изключваща пшеничните продукти, за сметка на 3 пъти увеличен прием на наситените мазнини в кокосовото масло.

На пръв поглед еретичната схема, е изключително полезна за организма поради състава на кокосовото масло. Съдържащите се в него наситени мазнини са полезни за мозъка, защитават черния дроб от токсини, подобрява функцията на белите дробове и бъбреците, нормализират половите функции и са необходими за производството на стресовите хормони. Костите ни също се нуждаят от тях, за нормалното усвояване на калция.


Един от огромните плюсове на мастните киселини в кокосовото масло е понижаването на концентрацията на С-реактивния протеин – показател за възпаления и маркер, предсказващ развитието на болестите на сърцето. Те забавят и процеса на натрупването на мастна тъкан в организма (!?).  Как и защо става това, ще обясня по-долу.

Сали Фелън (Sally Fallon), известен автор в сферата на здравословното хранене и ръководител на диетологичната организация Weston A. Price Foundation, подчертава необходимостта от преразглеждането на правилата за хранене, в съзвучие с последните научни изследвания. Изследователката на липидите и обмяната, д-р Мери Ениг (Dr. Mary Enig) също е сред специалистите, които посочват, че наситените мазнини в кокосовото масло не само са безопасни, но и помагат за опазването на сърцето, посочва The Vancouver Sun.


Отговорът на въпроса защо това е така, се крие в структурата на молекулите на мастните киселини в кокосовото масло. В него се съдържат предимно средноверижни (с по-малка дължина на въглеродните мастни опашки) мастни киселини, които се преработват без проблеми от организма. По тази причина, за разлика от дълговерижните киселини, те се преобразуват в “добър” (HDL), а не в “лош”холестерол (LDL) и не предизвикват атеросклероза и други сърдечносъдови заболявания.

Единствената форма на кокосовото масло, която може да предизвика опасения, е хидрогенизираната – втвърдената, посредством добавянето на газ водород към маслото при високо налягане и температура, за повиши трайността му. Причината – рискът от образуването на транс-мазнини. Във всички други форми, наситените мастни киселини в кокосовото масло се абсорбират без проблеми от организма, повишавайки метаболизма.

За “изгарянето” от тялото на кокосовото масло е необходима повече енергия, като то притежава нисък гликемичен индекс, осигурява по-продължително чувство на ситост, като при това подобрява циркулацията на веществата и спомага за поддържането на нивата на кръвната захар.


 Следващият голям плюс – натуралното кокосово масло е отличен източник на лауринова киселина – тя представлява 45% от състава му. Тази наситена мастна киселина е във високо съдържание и в майчината кърма, която е така полезна за бебето със своите антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства.

Според изследователя на наситените мазнини д-р Брус Файф (Dr. Bruce Fife) и д-р Ениг, лауриновата киселина е една от основните причини за укрепващото действие на кокосовото масло върху имунната система, тъй като монолауринът може да разрушава вируси с липидно покритие като тези на HIV, херпеса и инфлуенцата, патогенни бактерии като листерията (listeria), както и протозоа-паразити като гиардията (Giardia lamblia).

Кокосовото масло съдържа и каприлова киселина (8%), която се справя ефективно със системните гъбични инфекции, причинени от гъбичките Candida, което я прави отлично лекарство срещу трихофития и измъчващите спортистите гъбички по краката и ноктите им. Каприловата киселина осигурява и максималното усвояване на мастноразтворимите витамини като A, D, E и K, както и на минералите като желязо, калций и магнезий.  

След като разгледахме “под лупа” състава му, вече едва ли ще ви учуди факта, че кокосовото масло е единствената мазнина, която не се окислява при пържене и печене. Тя няма вкус и мирис и не задържа такива, която я прави подходяща за продължително и многократно пържене на различни продукти. Кокосовото масло не гранясва, защото не се окислява, а също така и не се преобразува във вредни продукти при високи температури, не се се абсорбира от пържените в нея продукти и “най-важното” – не пръска! :)



Още полезни подробности за състава и формите на кокосовото масло на пазара, можете да научите от резюмето на Владимир Недков.

Повече начини за “вътрешната употреба” на кокосовото масло в суров вид представя Деси Пеева.

Ползите от външното приложение на кокосовото масло за кожата и косата пък посочват Нени Гъновска и Алекс Данаилова.


Блог класация

4 comments:

  1. Първата единичка(в ТопБлогЛога) е от мен, с най-голямо удоволствие!!!

    ReplyDelete
  2. Благодаря много, за което! Постарах се да е полезно и максимално информативно! :)))

    ReplyDelete
  3. http://www.jenskisvqt.com/kokosovo-maslo/

    ReplyDelete
  4. http://www.jenskisvqt.com/kokosovo-maslo/

    ReplyDelete

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.