Sunday, November 20, 2011

Плаващи буйове ще спасят човечеството от енергиен глад (Видео)

 Британецът Фил Поли разработи първата по рода си “две в едно” концепция за производство на възобновяема енергия, използваща едновременно слънцето и енергията на морските вълни

Британският дизайнер Фил Поли (Phil Pauley) е разработил уникална “две в едно” концепция за производството на “зелена” електроенергия под формата на хибридни генератори, използващи едновременно енергията на слънчевите лъчи и морските вълни за производството на електричество, съобщава Discovery News.

 Установката, получила името Marine Solar Cells (MSC), представлява носеща се по водната повърхност мрежа, свързваща няколко десетки, подобни на буйове енергийни модули. Всеки от модулите е с куполообразна горна част, покрита с фотоелементи.  

 Фоли посочва, че вълните, отразявайки слънчевата светлина, увеличават ефективността на слънчевите панели с 20%. Заедно с това, генераторите ще произвеждат електроенергия 24 часа в денонощието благодарение на движението на буйовете от мрежата нагоре и надолу по вълните. Произведената електроенергия ще може да се съхранява както на място, така и да бъде включена в по-голяма енергийна мрежа.

 Веднага след като поместил дизайна за идеята си онлайн, Фоли получил запитвания за проекта от страна на университети и компании, които са проявили интерес за доразработването й и реализирането й на практика. След първите контакти, Фоли се надява прототипът на Marine Solar Cells да се появи и заработи в рамките на 12 месеца.



Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.