Tuesday, September 20, 2011

Откриха универсален суперантибиотик в черния дроб на акулите

 Скваламинът може да се справи с хепатит B, C и D, треската Денге, жълтата треска, вирусите на източния конски енцефалит и мишия цитомегаловирус, като начина му на действие изключва появата на резистентност към него у вирусите

В тялото на най-страшните морски хищници – акулите, учените откриха уникално съединение, което ще предизвика истински фурор във фармацевтиката. Вече е клинично доказано, че той е безвреден за човека антивирусен агент, който може да ни избави от редица болести, сред които треската Денге, жълтата треска, вирусът на източния конски енцефалит, мишия цитомегаловирус, и най-вече хепатитите B, C и D, съобщава The Daily Mail. Работата на учените бе публикувана в предварителното издание на септемврийския брой на специализираното списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Антибиотикът, открит от група учени под ръководството на д-р Майкъл Заслоф (Dr Michael Zasloff) от Университета на Джорджтаун, се нарича скваламин (squalamine). От повече от десетилетие, той е известен на медицината като безопасно антивирусно средство, тествано в качеството му на препарат, който спира развитието на рака и болестите на очите, засягащи ретината. Последните изследвания на съединението в лабораторни условия и върху животни показали, че то е безпощадно в борбата с редица други опасни за живота и здравето на човека патогени.

При самите акули, скваламинът действа като защита от вируси, атакуващи черния дроб и кръвта. По-рано било доказано, че веществото спира бурния растеж на особени клетки в кръвоносните съдове, наподобяващи тези на туморните. По тази причина изследователите решили да изяснят, как тази природна молекула, сходна с тази на холестерина, и притежаваща положителен електрически заряд, действа като защитен имунен агент.

Те установили, че скваламинът е способен да прониква само в определени клетки, намиращи се в кръвоносните съдове и черния дроб, след което изхвърля положително заредени протеини, които се свързват с отрицателно заредената повърхност на вътрешната страна на клетъчната обвивка. Някои от тези протеини се използват от вирусите за размножаване, а без възможност да се свържат с тях, жизнения цикъл на на болестотворните агенти, който е от порядъка на няколко часа, се нарушава, микробът става инертен и клетките, които го съдържат се разрушават.

Така скваламинът прави тъканите и органите невъзприемчиви за вирусите именнов този период от няколко часа, колкото трае жизнения цикъл на вирусите преди възпроизводство. В резултат, съединението бързо спира размножаването на вируса и организмът се изчиства от причинителите на инфекцията само за няколко часа.

“Нещо повече, тъй като скваламинът действа така, че прави тъканите на приемника по-малко възприемчиви към инфекцията, вместо да атакува специфичен вирусен протеин, развитието на резистентност на вируса към него е малко вероятно”, обяснява д-р Заслоф.

Проучванията в тъканни култури показали, че скваламинът подтиска развитието на инфекция в човешките кръвоносни съдове под действието на вируса на треската Денге, както и “имунизира” човешките чернодробни клетки срещу действието на вируса на хепатит B и D, които могат да предизвикат чернодробна недостатъчност и рак.

Изследванията върху животни, проведени на различни места в САЩ потвърдили, че веществото спира и развитието на инфекцията при жълта треска, източен конски енцефалит и миши цитомегаловирус, като в някои случаи излекувало окончателно животните.

Най-добрата новина е, че веществото, открито за пръв път още през 1993 г., може да бъде синтезирано изцяло в лабораторни условия от 1995 г. насам, и за производството на универсалния антибиотик няма да бъде необходимо използването на каквито и да е било естествени тъкани от акула.

Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.