Tuesday, October 4, 2011

Дания въведе първия в света данък върху мазната храна (Видео)

 Властите в Дания въведоха данък върху мазните хранителни продукти. Както посочва Associated Press, решението е взето в рамките на национална програма за увеличаването на продължителността на живота на датчаните.

Ставката на новия данък, който влезе в сила от събота, е 16 крони ($2,87 или 2,15 евро) върху 1 кг. наситени мазнини, съдържащи се в продукта. Така, едно пакетче масло, например, ще поскъпне с $ 0,40 или 30 евроцента.

При това, както уточнява директорът за хранителните производства в Датския профсъюз на промишлените работници (Denmark's Confederation of Industries) Оле Линет Юл (Ole Linnet Juul), при начисляването на данъка ще се отчита съдържанието на наситени мазнини в съставките, а не съдържанието им в готовия продукт. 




Опитът посредством данъци да се подобрят хранителните навици на населението е една от мерките, предприети от властите в скандинавската държава, за да се увеличи продължителността на живота на датчаните с 3 години в рамките на десетилетие. В момента по този показател Дания изостава от средноевропейското ниво, което към момента е 79 години.

"По-високите данъци върху захарта, мазнините и тютюна, са важна крачка по пътя към по-висока очаквана средна продължителност на живота в Дания”, обяви здравният министър на страната Якоб Аксел Нилсен (Jakob Axel Nielsen) още при представянето на идеята през 2009 г., тъй като “наситените мазнини повишават сериозно риска от сърдечносъдови заболявания и рак”.

В Дания, както и в редица други европейски държави вече се облага с допълнителен данък съдържанието на захар в продуктите и безалкохолните напитки. По думите на Линет Юл, Дания обаче е първата държава в Европа, въвела данък върху мазната храна. Според световните осведомителни агенции, мярката е дори първа по рода си в света. Новият данък ще увеличи чувствително цената, както на традиционното за датската кухня масло, така и на някои месни полуфабрикати.

Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.