Wednesday, July 6, 2011

Червеното вино може да замени фитнеса


 Според откритие на френски учени, ресвератролът в него влияе положително на мускулите, поддържайки тонуса им, като едновременно с това способства изгарянето на мазнините

Ако по някакви причини не може да отделяте достатъчно време за физическа активност, вземете си червено вино. Както показва изследване на френски учени, публикувано в специализираното издание FASEB, една чаша от този еликсир може да замени тренировката във фитнеса, отбелязва EurekAlert.

За ползата от червеното вино се знае отдавна. Своите свойства питието дължи на веществото ресвератрол (resveratrol), което укрепва стените на кръвоносните съдове, намалява нивото на “лошия” холестерол и прочиства артериите. Според откритието на френските специалисти, ресвератролът влияе положително и на мускулите, поддържайки тонуса им, като едновременно с това способства изгарянето на мазнините.

Научното изследване на учените от Университетите на Страсбург, Лион и Оверн и Националния център за космически изследвания на Франция (CNES) в Париж първоначално било предназначено за откриването на способи за предотвратяването на деградацията на мускулите при космонавтите в условията на безтегловност. Направените в резултат на експериментите изводи обаче важат в пълна степен и за обикновените хора, водещи по-заседнал начин на живот.

В основата на научната работа бил извършен необичаен опит, имитиращ ефекта на безтегловността. Изследователите провисвали плъхове за опашката в продължение на 15 дни. Това предизвиквало намаляване на масата на тялото, развитие на резистентност към инсулина и намаляване на минералната плътност на костите. При животните, които получавали ресвератрол обаче, не се стигнало до тези вредни изменения.

Според заключенията на изследователите, ресвератролът действа като превключвател на клетъчния метаболизъм и поддържа пълноценното функциониране на енергийните центрове на клетката – митохондриите.

Уловката е, че в действителност, за да получи организма достатъчно количество ресвератрол, трябва да се изпие не една, а няколко чаши вино, което може да нанесе удар по идеята за здравословния начин на живот :).
 
Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.