Saturday, May 14, 2011

10-те най-умни животни на планетата

Това са десетте най-умни животни на планетата. Те са подредени според степента си на интелигентност. Списъкът няма претенциите на научно изследване, а е само за ваша информация. Затова ако знаете за други изключително умни животинки, които според вас също трябва да са споменат тук, моля просто оставете коментар под този пост :). И така, започваме с умните животинки... 

 10. Скачащият паяк Portia Labiata

Видът е от рода Portia, клас паяци и най-миниатюрното създание в списъка. Известни още като Беломустакат Portia, видът обитава негостоприемни райони и вторични горски масиви в Африка, Азия и Австралия. Паякът е известен с възможностите си да се учи по време на лабораторни тестове и е признат за най-умното насекомо в света. Те се справят учудващо добре с различни задачи, свързани с решаването на проблеми. Едно от очарователните умения на паяка е начина, по който изплита паяжината за улавяне на храната си. Той започва плетката от единия ъгъл на мрежата, имитирайки уловена буболечка или насекоми-неканени гости, като повтаря стъпките, носели му успех. Portia labiata има много големи очи и се отличава с изключително инстинктивно поведение. Паякът използва при планирането на лова си метода “проба-грешка” и има силно изразено когнитивно мислене. Ако плячката идва и си отива, той може да стои с часове и да чака перфектния момент за атака. След това планира в преспектива с какво ще се храни следващия път. Във връзка с това показва признаци на селективно ангажиране на вниманието върху точно определен обект или избрана плячка сред останалите. 

  9. Мишка

По света има стотици видове мишки и плъхове. Те са едни от най-изучаваните и тествани животни на планетата, като обект на много научни експерименти, тъй като физиологично са идентични на човека. Всички видове мишки научават нови типове поведение и номера много лесно. Изследване от 2007 г. откри, че мишките разполагат с т. нар. “метапознание” (metacognition) – “познание за познанието” или знанието кога и как да използваш определени стратегии за обучаване или за решаването на определен проблем. Това е умствена способност, която дотогава бе документирана само при хората и някои примати. Мишките имат забележително усещане за миризми и звуци. Те могат да бъдат обучени да откриват мини и бомби. Изследвания и най-съвременните технологии доказаха, че мишките могат да усетят и да разпознаят проби от човешка слюнка, заразена с туберкулоза. Това са идеалните животни за намирането на верния път в лабиринт. Плъховете са социални животни и показват признаци на угризения на съвестта и разкаяние, радост, усещане за загуба и стрес. Те сънуват почти като хората и освен това показват изключителни организационни и технически възможности. Помнете мишките са много дружелюбни и интелигентни същества, затова не се страхувайте от тях! :)



  8. Гарвани и врани

Тези два вида животни се споменават заедно, тъй като и двата са от птичето семейство Corvidae. Това семейство е широко известно като най-умното в света на птиците. Те оглавяват IQ-скалата при птиците и дори се използват като еталон за определяне на интелигентността на другите птици. Те могат да броят, разпознават комплексни форми и изпълняват много задачи за наблюдение. Гарваните са социални животни и използват единното ято като свое оръжие. Дивите качулати гарвани в Израел умеят да използват трохи от хляб като стръв за улов на риба, като предусещат поведението на плячката си и планират хващането й. Гаргите от Нова Каледония използват “сечива” при ежедневното търсене на храна. Те правят “ножове”, с които разчистват листата и стръковете трева, а след това подбират растителни съставки, с които разнообразяват храната си. Гарваните са малко по-големи и с различно грачене от това на гаргите, но с подобни възможности, като в допълнение имат навика да хвърлят на пътя шушулки, миди, стриди или жилави парчета с месо, чакайки някоя кола да ги смаже, за да ги направи по-лесни за поглъщане.



 7. Бордър коли

Бордър колито е всепризнато като най-умната порода кучета в света. Те са отлични овчарски кучета, като с лекота напътстват овцете и ги строяват в различни формации, но са и чудесни домашни любимци. С достатъчно физически упражнения и стимулиране на умствените им възможности, бордър колито доказваславата си на най-схватливото и бързо обучаващото се куче. Документирани са случаи в Австралийската Пустош, в които обучено бордър коли върши 5 пъти повече специфична работа на полето, отколкото един човек. Те бият останалите породи във всички кучешки “спортове” – високия скок, практическите двубои, улавянето на топка, и дори в състезанията по танци. Имат невероятно усещане за миризми и с лекота биват обучавани като всякакъв вид кучета-помощници и кучета-спасители. Бордър колито бързо научава индивидуалното поведение на човека, може да ви разпознае по него и предвижда всеки следващ ваш ход, като използва това си умения да получи каквото иска :).



 6. Севернотихоокеански гигантски октопод

Това мекотело от класа на Цефалоподите обитава морските дълбини. Всички животни от този клас са известни с изключителните си интелектуални възможности, които правят октоподите най-интелигентното безгръбначно животно. В експериментални условия той показва чудесна краткотрайна и дългосрочна памет, както и способности да се учат от видяното и да решават проблеми. Октоподите имат голяма нервна система, но само малка част от нея е концентрирана в мозъка. 2/3 от невроните са в пипалата им, което ги прави до голяма степен независими. Октоподът е майстор на мимикрията и камуфлажа. Те са майстори на измъкването и често могат да се открият в черупките на раци, където похапват плячката си. Имат невероятно остро зрение, усещане за допир и са изключително бързи. Има сведения за Севернотихоокеански гигантски октоподи с тегло 272 кг. и дължина на пипалата 9,15 метра.



 5. Африкански сив папагал

Среща се в дъждовните гори в Западна и Централна Африка. Много папагали могат да имитират човешката реч, но африканският сив папагал свързва думите по смисъл, и може да формулира кратки изречения. Тези папагали общуват помежду си с помощта на песни, разговори и езика на тялото. По тази причина африканският сив папагал може да бъде научен да води разговор и да извършва различни действия. Те могат да имитират отлично различни човешки гласове и звуци. Също така разпознават над 50 обекта, 7 цвята, 5 форми и числените стойности от 1 до 6. Африканските сиви папагали разбират разликата между голямо и малко, горе и долу, и дори изразяват емоции, като казват на дресьорите си “да се махат”, когато са отегчени от някоя от поставените им задачи. Документирана е историята на африкански сив папагал от Нагарей (Nagarey), Япония, който е изгубен от собственика си, бива ранен и попада във ветеринарна клиника. Там той заговаря ветеринарния лекар, казвайки: “Аз съм г-н Йосуке Накамура (името на стопанина му, б. ред.)”, след което казва адреса, на който живее, до последната цифра. Той е верен и той отново се събира със стопанина си, но преди това грабва сърцата на целия персонал с приказките, песните и танците си.



 4. Слон

Слоновете са 3 вида: африкански, африкански горски и азиатски слон. Смята се, че всички споделят еднаква генетично предопределена интелигентност. В много култури слонът е символ на мъдрост и е известен с изключителната си паметливост. Слоновете създават мисловна карта, и намират с изключителна точност водоизточници, които не са посещавали от години. Слонският мозък е по-голям от този на всички останали сухоземни бозайници, а като допълнение разполагат с отличен слух, като “чуват” с цялото си тяло и могат да си предават съобщения, използвайки земните вибрации на километри разстояние. Едно от малкото животни, което разпознава отражението си в огледалото – нещо, което се смята за висш израз на ембатия, алтруизъм и социално общуване, характерни само за висшите примати и човека. Слоновете изживяват и показват широка гама емоции, включително мъка, страдание и любов. Те могат да свирят, рисуват (дори автопортрети) и заучават игри, както и да използват сложни инструменти.



 3. Макак-резус

Макаците са известни със своята интелигентност и са използват в редица биологически и медицински опити. Те имат чудесна памет, способности да се учат и да вземат решения за себе си. Мимиките на лицето им са много близки до човешките и лесно могат да се отгатнат от човека. Макаците-резус приличат на хората и по други неща – показват склонност към самоубийство, планират единични и групови атаки и поддържат комплексно социално общуване посредством детайлна система от подобни звуци, приличащи на човешкия език. Разгадаването на генома на макака-резус през 2007 г. показа, че той е на 93% сходен с човешката ДНК.



 2. Бутилконос делфин

Спадащи към семейство Китоподобни (Cetaceans), делфините се считат за най-умните морски животни. Бутилконосият делфин обитава топлите морски води по цял свят и е най-интелигентният вид сред делфините. Има един от най-големите мозъци в животинския свят и голяма мозъчна кора, чийто челен лоб е 40% по-голям от този на човека. Мозъчната кора е частта от нервната система, отговаряща за социалното общуване, обработването на абстрактна информация, разрешаването на проблеми и по-високата интелигентност. По тази причина бутилконосите делфини се обучават изключително лесно. Те имат доказани възможности да мислят, планират, да решават проблеми да мислят абстрактно, да схващат идеи и да се учат от предишен опит. Те използват ехолокация за ловуване и общуват помежду си посредством език от писукания, цвърчене и свирукания. Известни са с милостивото си поведение към други видове, включително и към човека и готовността им да помогнат, както и с проявите на ясно изразено съзнание. Една от чудесните истории, з готовността на делфините да помогнат е тази на делфина Моко (Moko) спасил от сигурна смърт два кашалота-пигмеи, заседнали на плитчини край бреговете на Нова Зеландия. Кашалотите били заседнали от часове, когато се появил Моко и успял да преведе китовете през лабиринта от пясъчни наноси до открито море.   



 1. Шимпанзе

Срещат се във влажните, тропически гори и саваните на Западна и Централна Африка. Могат да се учат и изпълняват задачи, свързани с организация, а паметта им е по-добра от тази, на което и да е друго животно. Документирано са побеждавали възпитаници на колежи в тестове за проверка на паметта. Смята се, че могат да използват компютър за решаването на математически задачи. Адаптират се изключително бързо и могат да използват езика на знаците, за да общуват с хората. Притежават развити умения за боравене с инструменти, като използват заострени пръчки, за да изкарват животни от хралупи по дърветата, клони, за да подмамват и улавят плячката си, камъни, за да чупят кокосови орехи и ядки и листа като гъби за попиването на вода. Атакуват, използвайки тактически маньоври като заобикалянето на жертвата в гръб. Често използват умствена манипулация в отношенията помежду си. Генетичният проект Chimpanzee Genome Project, завършен през 2005 г., показа, че геномът им е на 98% идентичен с човешката ДНК, като се има предвид, че шимпанзетата и хората са се отделили от общия си прародител преди 4 до 6 млн. години. Наскоро бе документирано как шимпанзе обучава малките си на езика на жестовете без човешка намеса. Нищо чудно за в бъдеще братовчедите ни да ни изненадат с още неподозирани умствени възможности.



Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.