Saturday, July 30, 2011

ADPI Male International Airport – Първото в света летище насред морето

 Къде другаде, ако не на Малдивите? Еко-бижуто ще отвори врати през 2014 г.

Туристите, които имат щастието да посетят Малдивите скоро време ще могат да се полюбуват на още една местна забележителност, съобщава World Architecture News. Това ще е новата перла на столицата Мале – новото летище ADPI Male International Airport, което ще бъде изградено срещуположно на стария терминал в другия край на остров Хулхуле.

Разработчик на уникалния проект е архитектурната компания ADPI. Новият терминал ще е разположен дефакто в морето, като пристигащите пътници ще имат усещането, че кацат направо върху водата. Всъщност, това може да е и самата истина, тъй като новото летище ще може да приема и хидроплани.

Комплексът ще притежава LEED Silver Certification, което означава, че ще е напълно екологически чист, самозахранващ се от възобновяеми източници на енергия и вписващ се напълно в околната екосистема.

 Покривът на съоръжението ще наподобява опънато от вятъра платно на кораб, върху което което ще са изобразени схематично кораловите острови от Малдивския архипелаг. Той ще бъде изграден от бамбук, който е традиционният строителен материал за островите, и ще бъде покрит с фотоволтаични панели, които ще осигуряват цялата необходима за функционирането му електроенергия.
 


В допълнение, вместо от обикновени климатици, циркулацията и охлаждането на въздуха в помещенията на летището ще се осигурява от системата SWAC, използваща студената морска вода.  

Новият терминал, който ще е на площ 45 000 кв. м. се очаква да заработи през 2014 г.,  уточнява Passenger Terminal Today. Той ще приема до 90% от пристигащите пътници или 34 млн. души годишно, като капацитетът му постепенно ще бъде увеличен до 100 млн. пасажери годишно. Вложените в него $ 400 млн. го правят най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на Малдивите, направена от бъдещия оператор на летището, индийския инфраструктурен гигант GMR.

Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.