Friday, December 30, 2011

Съставка в рибеното масло убива левкемията (Видео)

 Съединение, производно на омега-3 мастната, ейкозапентаенова киселина (EPA), съдържаща се в рибата и рибеното масло, успяло да излекува напълно левкемията при мишки, без повторна поява на заболяването

Рибеното масло отдавна си е спечелило славата на чудотворна биологично активна добавка, влияеща позитивно върху състоянието на сърцето и нервната система на човека. Откритие на американски специалисти показва, че съставка на рибеното масло може да лекува и коварния рак на кръвта – левкемията, съобщава Diets in Review.

Изследване на Университета “Пен Стейт” показва, че съединението делта-12-протагландин J3 (delta-12-protaglandin J3; D12-PGJ3) избирателно унищожава стволовите клетки, причиняващи левкемия. В хода на експериментално лечение, съединението ликвидирало напълно стволовите клетки на хроничната миелолевкоза (chronic myelogenous leukemia; CML) в организма на лабораторните мишки.

Ръководителят на изследването, доцентът по имунология и молекулярна токсикология от Департамента за ветеринарни и медицински науки на “Пен Стейт”, Сандийп Прабху (Sandeep Prabhu) уточнява, че антираковото съединение е производно на омега-3 мастната, ейкозапентаенова киселина (Eicosapentaenoic Acid; EPA), съдържаща се в рибата и рибеното масло.

“Проучванията на омега-3 мастните киселини през последните години показаха ползите от тях за сърдечносъдовата система и развитието на мозъка, особено при новородени, но ние открихме, че някои метаболити на тези киселини имат способността избирателно да убиват причиняващите левкемия стволови клетки при мишките. Най-важното в случая е, че болните мишки се излекуват напълно, без повторна поява на заболяването”, посочва доц. Прабху.

 D12-PGJ3 убило всички причиняващи левкемията клетки в далака и костния мозък на мишките. Унищожаването им ставало посредством активацията на гена p53, програмиращ саморазрушаването на стволовите клетки. При левкемията разрушаването на всички провокиращи я стволови клетки е изключително важно, тъй като в противен случай те се делят лавинообразно, произвеждайки повече ракови клетки.

В хода на терапията мишките били инжектирани с по 600 нанограма D12-PGJ3 дневно в продължение на 1 седмица, след което изследванията показали, че те са излекувани напълно от левкемията.

Откривателите на терапията вече са подали документи за патентоването й и изпитанията й върху хора.






Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.