Friday, October 21, 2011

Топ 30 на най-добрите островни плажове (Част първа)

 След лютия студ, който ни напомни за задаващата се ледена зима и насред очертаващото се кратко циганско лято, какво по-хубаво от 30 избрани плажа на някои от най-интересните и красиви острови по света. Класацията е изготвена от специализираното туристическо издание Conde Nast Traveler.

Плажът на корабокрушенците (Shipwreck Beach), Закинтос (Занте), Гърция

Плажът на корабокрушенците.
 Пътуването до красивия плаж на северозападното крайбрежие на третия по големина остров в Йонийско море си струва, дори и без централната забележителност, на която дължи името си – полузаровеният и ръждясващ в пясъка кораб на контрабандисти “Панайотис” (Panagiotis). 

Плажът на корабокрушенците.

 Той превозвал нелегален товар от цигари, когато се разбил и бил изхвърлен на брега на живописното заливче Навагио през 1983 г. До закътания плаж с Пещерата на контрабандиста може да се стигне само с корабче. Такова може да хванете от главния град на о-в Закинтос – Порто Вроми на юг, или от Агиос Николаос (Св. Николай) във Волимес в североизточната част на острова. 

Плажът на корабокрушенците.

 Изключително популярният плаж е препълнен с туристи през деня, от май до ноември, и най-подходящото време да идете там е рано сутрин. 

Къмбърленд Айлънд (Cumberland Island), Джорджия, САЩ 

Къмбърленд Айлънд. Credits: Dougandme
  Островът има богата история, свидетелствата за която – останките от плантаторски имения, живописно вписващи се в защитената от национален парк природа. най-старото от тях, Дънджинес (Dungeness), е построено през 1736 г. За близо век след началото на 80-те години на ХІХ век, по-голямата част от най-големия морски остров в Джорджия е собственост на известната американска фамилия Карнеги. 

Къмбърленд Айлънд.
След това островът е обявен за защитена територия от Системата на националните паркове на САЩ и оттогава животните на него са далеч повече от хората. На Къмбърленд се допускат само 300 външни посетители дневно или само 18 на миля от просторните островни плажове, които се кръстосват от диви коне, броненосци и морските костенурки Карета (Caretta caretta). 

Къмбърленд Айлънд. Credits: ChipSparrow
 Единственото място за нощуване на острова е Грейфилд Ин (Greyfield Inn), едно от старите имения на Карнеги, което може да се похвали с отлична кухня.

Байа до Санчо (Baia do Sancho), Фернандо де Нороня, Бразилия

Байа до Санчо.

Един от най-красивите от 2100-те плажове в Бразилия и един от 17-те на защитения архипелаг. В резервата се допускат само по 700 посетители дневно, а местните жители на 21-те острова са само около 4000 души. До Фернандо де Нороня, който е разположен на ок. 346 км. североизточно от северното крайбрежие на Бразилия, може да се стигне със самолет или кораб от Ресифе (545 км.) или със самолет от Натал (360 км.). 

Байа до Санчо.

 Байа до Санчо не е от най-достъпните плажове на о-в Доиш Ермаош – заливчето с формата на почти идеален полумесец е оградено от 70-метрови вулканични скали. 

Байа до Санчо. Credits: nx21
 Няколко малки туристически корабчета отиват до плажа всяка сутрин, но най-доброто време за къпане е следобед, когато до плажа може да се стигне само пеш по стръмна пътека, през цепнатини в скалистите зъбери и няколко саморъчно сковани дървени стълби.

Плаж № 7 (Beach No. 7), о-в Хавелок, Андамански о-ви, Индия 

Плаж № 7 - Радханагар Бийч.
 Този почти недокоснат от цивилизацията плаж, с дължина над 1600 метра и формата на полумесец, заобиколен от мангрови дървета, също както останалите шест плажа на острова, е известен повече като номер, въпреки, че има собствено име – Радханагар (Radhanagar Beach). 

Плаж № 7 - Радханагар Бийч.

 Смятан е за най-красивият и романтичен плаж на острова, който е рай за скуба дайвинг, заради кораловите си рифове. Най-доброто време за посещения, когато времето е най-хубаво, е от средата на януари до средата на май. 

Плаж № 7 - Радханагар Бийч.
 До островът се стига за 2 часа с корабче от административния център на Андаманските о-ви, Порт Блеър.

Палмето Пойнт (Palmetto Point Beach), о-в Барбуда, Антигуа и Барбуда

Палмето Пойнт. Credits: Nima Tabatabai
 Спиращият дъха 11-километров плаж на югозападното крайбрежие на карибския остров е почти недокоснат от цивилизацията и природата бавно си отвоюва заграбеното от човека под формата на красиви, но изоставени хотелски комплекси. 

Палмето Пойнт. Credits: Nima Tabatabai
 Поразяващото е розовият пясък от натрошени раковини. На почти девствения плаж няма никакви атракции, така че си носете средства за забавления, ако не искате само тишина и спокойствие. 

Палмето Пойнт. Credits: Nima Tabatabai
 Мястото е отлично за риболов, като се срещат делфиновата риба махи махи (дорадо), тарпон, риба тон, червена риба, баракуда и омари.

Анс Викторин (Anse Victorin), о-в Фригат, Сейшелски о-ви

Анс Викторин.
 Разположен на частния о-в Фригат от Вътрешните Сейшели, който е с площ само ок. 3 кв. км. Плажът с формата на полумесец, който е само 230 стъпки от край докрай, бе обявен за “Най-добър плаж в света” от The Times през юни 2008 г. 

Анс Викторин. Credits: Jlexa
 Плажът е заобиколен от палми, дървета таману (калофилум), кашу и индийски бадем, а единственият хотелски комплекс на острова е Fregate Island Private, който предлага 16 ол инклузив луксозни вили на цена от няколко хиляди долара. До острова се стига само със самолет, а на него можете да срещнете Брад Пит или Пиърс Броснан, за които това уединено райско кътче е предпочитано място за почивка.

Лизард Айлънд (Lizard Island), Големият бариерен риф, Австралия 

Лизард Айлънд. Credits: Bumfuzzle
 Като част от Големия бариерен риф, Островът на гущерите е идеално място за гмуркане и предлага 24 живописни плажове с мек, бял пясък. Разположен на 29 км. от крайбрежието на Куинсленд, до острова може да се стигне със самолет от град Кеърнс в северната част на щата. 

Лизард Айлънд.
 Едноименният хотел предлага 40 луксозни стаи, като всеки гост на хотела получава и моторна гумена лодка, с която може да го обиколи и сам да си избере плаж или риф, където да се гмурка или лови риба. Курортът е класиран под № 8 в категорията Top 20 Resorts Oceania на читателската класация Condé Nast Traveler Readers' Choice Awards през 2010 г. и се слави с превъзходната си кухня.

Уайтхевън (Whitehaven), островите Уайтсъндей, Австралия

Уайтхевън. Credits: Jeremy Vandel
 Идеална 9,6-километрова дъга от акациеви горички заслонява смятания за най-хубав плаж в Австралия, който може да се похвали с може би най-белия пясък в света, заради почти 100-процентовото съдържание на силициев двуокис (кварц). Всъщност пясъкът на Уайтхевън е толкова чист, че се използва от NASA за създаването на лещите на нейните телескопи. Стриктно спазвания режим на национален парк ограничава потока на посетителите и не позволява нощувките на острова, поради което на уникалния по формата си плаж предлага приятно уединение. 

Уайтхевън. Credits: Pikiwyn

 Препоръчителният период за посещение е от октомври до май, като туристите могат да се гмуркат и по близко разположения Голям бариерен риф. Единствената опасност е миниатюрната прозрачна медуза Ируканджи (Irukandji), чието опарване е отровно и причинява силни болки и частична парализа на ръцете и краката от няколко часа до няколко седмици, и обикновено налага престой в болница.

Пинк Сендс (Pink Sands), о-в Харбър, Бахамски о-ви 

Пинк Сендс.
Както следва от името му, 4,8-километровият плаж е покрит с мек, бледорозов пясък. Плажът е почти пуст, тъй като самият остров Харбър е дълъг само около 6,4 км., а целият му източен бряг представлява една голяма плажна ивица. Розовият цвят на пясъка се дължи на натрошените черупки на миниатюрните ракообразни Фораминифера (Foraminifera). 

Пинк Сендс. Credits: / BC
 По ивицата освен няколко хотела, няма нито барове, нито шезлонги. Наблизо се намира едно от най-известните места за скуба дайвинг в света – Кърънт кът (Current cut) – изключително силно течение, преминаващо между скалите и подводните склонове на островите Елеутера и Кърънт Айлънд, което гарантира на търсачите на силни усещания “бързо дрифт гмуркане” и изминаването на над 1 км. под водата само за около 10 минути.

Лопеш Мендеш (Lopes Mendes), Иля Гранде, Бразилия

Лопеш Мендеш.
 Иля Гранде (Ilha Grande) е най-големият от 365-те крайбрежни острови в окръг Ангра дош Реиш южно от Рио Де Жанейро и в южната част на едноименния бразилски щат. Лопеш Мендеш е един от 22-та плажа на острова, където се намира най-финия бял пясък по цялото крайбрежие на острова. 

Лопеш Мендеш.

 Плажната ивица обаче понякога е пренаселена в периода от декември до февруари. Островът е набразден от 16 големи туристически пътеки, които го пресичат от бряг до бряг и свързват отделните плажове през дъждовните гори по планинските склонове във вътрешността. Най-удобният транспорт между отделните плажове обаче са малките крайбрежни фериботи, плаващи през целия ден.  

Уан Фут Айлънд (One Foot Island), Айтутаки, островите Кук

Уан Фут Айлънд.

Малкият необитаем атол е едно от най-известните и фотографирани островчета в Южния Пасифик. Широката лагуна край бялата пясъчна ивица е толкова плитка, че при нисък прилив може да се стигне пеш по плитчините до съседния остров. 

Уан Фут Айлънд.
 Въпреки това, извън плиткото понякога теченията са доста силни – нещо, което пък радва гмуркачите, които могат да се насладят на красотата на кораловите рифове. Единственото опасно нещо е каменната риба, която е силно отровна и може да предизвика временна парализа и дори смърт, ако ужиленото място не се третира правилно. Затова винаги носете рифови обувки във водата и се проучете предварително какво се прави при убождане от обсипаната със шипове каменна риба. 

Уан Фут Айлънд.

 На плажа можете да похапнете евтино и вкусно на акостиращите през деня малки туристически корабчета. Иначе си носете храна, тъй като единственото нещо за ядене на острова са кокосовите орехи и плодовете нони (Morinda Citrifolia). 

Уан Фут Айлънд.

 Въпреки че имат високо съдържание на витамини, минерални вещества (натрий, калий, желязо манган, и магнезий), 18 аминокиселини и ензими, подсилват максимално имунната система, регенерират клетките и имат лечебни свойства дори срещу рака, плодовете нони имат ужасен вкус :)

Ватулеле Айлънд (Vatulele Island), Фиджи

Ватулеле Айлънд.
Ватулеле е коралов и вулканичен остров, разположен само на 30 км. южно от най-големия остров в архипелага Фиджи, Вити Леву. 

Ватулеле Айлънд.

 Плажовете на острова са обширни, но без досадни тълпи, а белият пясък впечатлява със своята мекота. 

Ватулеле Айлънд.
Водата е спокойна и бистра, идеална за гмуркане със шнорхел, а настаняването е в кокетни луксозни вили с изглед към плажа и океана във Vatulele Island Resort.  

Силт (Sylt), Шлезвиг Холщайн, Германия

Силт.
 Старомодният курортен остров е най-северният германски остров и най-големият такъв в Северно море. Разполага с повече от 32 км. плажна ивица, известна със своите пясъчни дюни и уникалните плетени от ратан плажни пейки с навес, които стоят на плажа по всяко време на годината. 

Силт. Credits: Tobias Mandt
 Известен с нудистките и натуристки движения още от 60-те години на миналия век. Островът предлага множество, както исторически, така и природни забележителности – най-старият фар край Кампен от 1855 г., старинни църкви от XIII век и традиционни образци на средновековната фризийска архитектура. 

Силт.
 Северно море е доста студено през цялата година със своите 54 градуса ширина, но компенсира с повечето слънчеви часове през лятото, а и през цялата година, в сравнение с останалата част на Германия.

Порто Кацики (Porto Katsiki), Лефкас (Лефкада), Гърция

Порто Кацики. Credits: Zaturnus
 Един от най-добрите плажове в цяла Европа. Заграден от две почти отвесни стени от бял, жълт и червен варовик, плажът представлява контрастна смесица от настилки. Най-добра за плажуване е централната част, покрита с малки и фини бели камъчета, идеални за събиране на тен, докато големи заоблени канари ви спасяват отчасти от жаркото слънце. 

Порто Кацики.

 Разположен е на 40 км. югозападно от главния град на острова, Лефкада, и може да бъде достигнат по море с корабче от близкото рибарско селище Василики или с кола пак оттам по път през борова горичка, достигащ до върха на скалните зъбери, откъдето се спуска стръмна стълба с 80 стъпала, изсечени в скалата. 

Порто Кацики.
 Желаещите да изкарат почивката си там могат да се настанят във Василики или в Нидри, от другата страна на острова.

Нуса Дуа (Nusa Dua), Бали, Индонезия

Нуса Дуа.
 Златист пясък, кристално чиста синя вода и почти липсващи натрапници. Един от най-хубавите плажове на острова, в южната му част, близо и до международното летище. Можете да посетите най-хубавото и известно игрище за голф в Бали, както и местния културно-исторически музей Pasifika Museum

Нуса Дуа.
 Плажът Пантай Гегер може да се похвали с може би най-топлата вода по бреговата ивица на Бали, а корабчета могат да ви заведат до остров Серанган – Костенурковия остров, който както личи от името, е резерват за костенурки, в който обаче се срещат и влечуги, птици и прилепи. 

Нуса Дуа. Credits: Kevin Ho
 Разходката с корабче с прозрачно дъно, през което можете да се насладите на пъстрия морски живот и рифовете, и обиколката на резервата ще ви струват само $ 30.

Към втора част...

Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.