Tuesday, August 2, 2011

Топ 9 на най-невероятните балансиращи скали в света

Земята е една от най-нестабилните планети в Слънчевата ни система. Земетресения, вулкани, урагани, бури, дъжд и слънце променят лицето на планетата ни непрекъснато в продължение на милиарди години. Удивително, независимо от метеорологичната и геологична активност, на повърхността на земята съществуват огромни скални образувания, които запазват инерционна стабилност, въпреки безпощадната сила на гравитацията между небето и земята. Те следват в Топ 9 на невероятните балансиращи скали на Земята. Те са истински, без никакви фотографски трикове

1. Балънст Рок (Balanced Rock), окръг Ел Пасо, Колорадо, САЩ

Също като името си, скалата стои, балансирайки невероятно, в геоложкия природен парк “Градината на Боговете” в района на град Колорадо Спрингс. 

 Скалата се извисява насред живописен пейзаж и е лесно достъпна по пътя от близкия Колорадо Спрингс, което я прави една от най-популярните дестинации за туристически снимки в региона. 

 
За щастие, според учените никое земетресение не застрашава миниатюрния пиедестал, държащ този гигант изправен.  



2. Балънсинг Рок (Balancing Rock) Дигби, Нова Скотия, Канада

Тази канара представлява 9,14-метрова вертикална, колоновидна базалтова скала край град Дигби на о-в Лонг Айлънд в канадската провинция Нова Скотия. 


Това, което прави тази балансираща скала толкова невероятна е, че около 50% от нея виси във въздуха без солидна основа. 


Ако този камък беше човешко творение, представяте ли си колко трудно би било да се направи прецизно изчисление как да се постави канарата на ръба на надвисналия над морето зъбер, устоявайки стотици години срещу бури, хали и порои?!? Просто невъзможно!



3. Айдъл Рок (Idol Rock), Бримхам Муур, Северен Йоркшир, Англия

Айдъл Рок е част от “семейство” балансиращи скали, разпръснати на площ от около 200 декара в района на Брихам Муур и известни като камъните Бримхам.  Впечатляващата 200-тонна грамада от пясъчник се държи само върху малък пирамидален каменен плинт (арх. постамент, фундамент, пиедестал, б. ред.). Той върши безупречно работата си да балансира странно оформената канара, особено като се има предвид възрастта на камъните Бримхам – 320 млн. години. 

 Други известни балансиращи скали от семейството са Сфинксът (The Sphinx), Стражът (The Watchdog), Камилата (The Camel), Костенурката (The Turtle) и особено Танцуващата мечка (The Dancing Bear). Всички те били изваяни от огромна река, която в праисторията свлякла огромно количество пясък, чакъл, фелдшпат и кварц от гранитните планини в Северна Шотландия, изрязвайки делта с причудливи форми, обхващаща цялата територия на днешен Йоркшир. 


Всички тези балансиращи камъни могат да се посетят свободно, без входна такса, в природния парк Нидердейл (Nidderdale Area of Outstanding Natural Beauty). Плаща се единствено за паркинг, за тези, които не са членове на Фондът за национално наследство (National Trust) на Великобритания, който стопанисва парка.



4. Ел Торкал де Антекера (El Torcal de Antequera), Андалусия, Испания

 Ел Торкал де Антекера са скални формирования, представляващи карстови каменни кули върху тераса от варовик, формирани хоризонтално от различните метеорологични фактори. Те са разположени в малката планинска верига Сиера Дел Торкал, разделяща градовете Малага и Антекера в испанската провинция Малага. 

 Причудливите, стари и високи, но стабилни образувания са разположени на ок. 30 км. северно от Малага в посока Антекера, край магистрала А45 край селището Вилануева де ла Консепсион. 


Вятърът, дъждът и слънцето са оформили камъка под формата на несъразмерни купчини палачинки върху тънка основа, които привличат множество туристи всяка година. Въпреки че са солидни и добре балансирани, катеренето по скалните формирования не е препоръчително.



5. Кйерагболтен (Kjeragbolten), Норвегия

Кйерагболтен или канарата Кйераг е скала с площ 5 кв. м., вклинила се между два гигантски, отвесни склона на планината Кйераг на фиорда Лисефйорден (Lysefjorden) в окръг Рифилке, в централната част на южната норвежка провинция Рогаланд. 


Канарата е заклещена на близо 1000 м. височина над Лисефйорден (241 м. пропаст до основата на склоновете и още 735 м. до водите на фиорда) от хиляди години. 

Скалата е стабилна и на нея човек може спокойно да скочи и спокойно да стои... стига да не поглежда надолу, докато е върху каменния гигант. Препоръчва се за любителите на силните усещания със здрави нерви и каменно спокойствие :)



6. Пейро Клабадо (Peyro Clabado), Сидобр, Франция

Пейро Клабадо или “Закованата скала” е разположена на гранитното плато Сидобр (Sidobre), в крайните южни части на планинския район Масиф Сентрал, в департамента Тарн, провинция Лангедок, Южна Франция. 

 Тя представлява ерозирали гранитни канари и скални формации, останали от продължилата 300 млн. години активност на Старата планина (Old mountain), формирала днешната Западна Европа. Една от балансиращите скали в ансамбъла е с тегло 780 тона. 

 
Един ден, някъде след повече от 1000 години, под действието на разрушителните природни сили, от Пейро Клабадо ще остане само пясък и седименти. Преди това време да дойде, не пропускайте да посетите този скален феномен.

7. Мъшруум Рокс (Mushroom Rocks), Канзас, САЩ

Скалните формирования могат да се видят в едноименния щатски природен парк в планинския регион Смоуки Хилс в окръг Елсуърт на щата Канзас. Той е с площ от само 20 декара, но приютява древните балансиращи скали с формата на гъби, които са съвременници на ерата на динозаврите (формирани през Долната Креда, преди ок. 145,5-99,6 млн. години, б. ред.). 

 Размерът на гъбите е различен. Една от тях е толкова голяма, че прилича на пушещата наргиле гъсеница от филма “Алиса в страната на чудесата”. 


Мъшруум рокс все още е активна геоложка зона и когато процесите в нея завършат, вероятно там няма да е останала нито една от гъбите. Затова, преди да е твърде късно, запишете ги в бележника си със забележителности за посещение :)

8. Чиремба Балансинг Рокс (Chiremba Balancing Rocks), Епуърт, Зимбабве 

 Балансиращите скали Чиремба са типични изваяни от времето канари, подобни на тези в Сидобр, Франция. 

Изваяни са с от ветровете в продължение на милиони години и са може би най-известните и най-рано открити скални образувания в изпъстреното с балансиращи скали Зимбабве, поради което винаги присъстват на някой от номиналите на банкнотите на зимбабвийския долар. 


Ако имате път натам, посетете ги, разположени са само на 13 км. югоизточно от столицата Хараре.

9. Мексикан Хет Рок (Mexican Hat Rock), Юта, САЩ

 Отдалече скалното формирование прилича на мексиканската широкопола шапка сомбреро. Мексикан Хет Рок е единствената балансираща скала, разположена извън известната Монюмент Вали (Monument Valley), край река Сан Хуан, приток на Колорадо в южните и централни части на окръг Сан Хуан в крайния югоизточен ъгъл на щата Юта. 

 Изградена е от червен пясъчник, който все още е в процес на оформяне. Рано или късно балансиращият камък под Мексикан Хет ще ерозира напълно. 


Катеренето и стоенето върху скалното сомбреро от страна на туристите също ускорява ерозията.
Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.