Sunday, March 18, 2012

10 ползи за здравето от помелото

Помелото вирее в цяла Югоизточна Азия. Credits: Sharon Bard@Picasa

Малко преди края на сезона на цитрусите, ще обърнем внимание на плюсовете от похапването на най-големия цитрусов плод, който въпреки огромната си прилика с грейпфрута, не е горчив, а сладък и може да донесе сериозни ползи за вашето здраве...

Помелото (Citrus maxima; Citrus grandis), известен още като китайски грейпфрут, жабонг или лушо, е най-големият член на сем. Цитруси – с диаметър на плода до 25 см. и тегло до 2 кг. Този предшественик на грейпфрута има мека, но много дебела кора и зелен цвят, който с узряването преминава в жълт и дори оранжев. Плодовото месо е от бледо жълто-зелено до коралово-розово, по-рядко червено и със сладък, леко тръпчив вкус. Плодът може да се яде директно или след кулинарна обработка, подобна на тази, която може да понесе грейпфрута, посочва Healthmad.

Всяка порция от 190 грама обелен плод ви дава 193% от препоръчителния дневен прием на витамин С, 12% от дневната доза калий и 8% от препоръчителното количество фибри. Заедно с това, помелото е един от малкото плодове, които съдържат протеини и калций, и всичко това ви носи следните ползи:

1. Предотвратява инфекции на уринарния тракт

Пиенето на много вода или големи количества сок от червена боровинка, са два от най-ефективните, естествени начини да се предпазите или да се преборите с бактериалните инфекции на пикочните пътища. Помелото с ултра високото си съдържание на витамин С също помага за справянето с този проблем, който се появява особено често при бременните жени. Витамин C повишава киселинните нива в урината и по този начин има пагубно въздействие върху размножаването на болестотворните бактерии.  

  
2. Спомага за бързото заздравяване на раните

След операция, яжте богати на витамин С плодове като помелото и останалите цитруси. Тъй като витамин С е кофактор на ензимите, стимулиращи процесите на формирането на колагена – протеинът, който оздравява кожата и я прави по-еластична, хапвайки помело ще накарате раните ви да заздравеят по-бързо.

3. Грижи се за здравето на венците и зъбите

Кървенето на венците и загубата на зъби може да се дължат на остър дефицит на витамин С. Колагенът, чието производство повишава витамина, е от основно значение не само за формирането на кожата, но и за поддържането на здравите зъби и венци. 

4. Пази ви от анемия

Научни изследвания доказаха, че витамин С увеличава усвояването на желязо от организма. Затова е добре да пиете портокалов сок, докато вземате съдържащи желязо хранителни добавки, или да ядете богати на витамин С зеленчуци като броколито. Или ако не харесвате броколи, хапнете помело. Събрани на едно място, желязото и витамин С със сигурност ще ви избавят от анемията.

5. Бори се с грипа и настинките

Витамин С е мощен антиоксидант, който играе важна роля в повишаването на активността и ефективността на антителата и имунните клетки, които пазят организма ни от болестотворни нашественици като бактериите и вирусите, които често атакуват първо дихателните пътища и белите дробове.

6. Помага за регулирането на кръвното налягане

Калият в помелото понижава кръвното налягане. С още по-голям успех за целта може да хапвате и авокадо, банани или гуава. 

 7. Предотвратява появата на остеопороза

Как калият помага за здравето на костите ви? Научно е доказано, че приемането на достатъчно калий с храната е от решаващо значение за поддържането на оптималната минерална плътност на костите.

8. Ще забравите неприятните схващания на краката

Болезнените крампи на краката, които всеки е изпитвал, често са сигнал от страна на тялото, че се нуждае от още калий – микроелемент, който играе основна роля за мускулните съкращения и предаването на нервните импулси. 

9. Поддържа оптималната работа на червата

Фибрите, които можете да си доставите с помелото, са задължителна добавка за поддържането на редовната чревна перисталтика, предотвратяването на появата на хемороиди и дори за намаляването на риска от рак на дебелото черво.

10. Помага ви да отслабнете

Вече отдавна е известно, че фибрите подпомагат естественото и здравословно понижаване на теглото. Богатите на фибри храни се задържат по-дълго в стомаха, т. е. създават по-дълготрайно усещане за ситост, а освен това изискват повече време за храносмилане и ни карат да хапваме по-рядко и значително по-малки порции.

Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.