Thursday, November 10, 2011

От фантастика в реалност – За пръв път в света импланти помагат на инвалиди да управляват машини със силата на мисълта


 Мозъчните импланти, поставени на 12 инвалиди в Япония, им помагат да управляват роботизирана техника, с чиято помощ да движат тялото си и да извършват различни операции. Откритието отваря вратите за цяла нова ера в развитието на човешките възможности

Японци първи в света успяха да осъществят на практика управлението на роботизирана техника от човек само със силата на мисълта. Както уточняват японските медии, обединена група учени от Технологичния институт на Осака и Токийския университет успя да създаде микроимплант, който при имплантиране в главния мозък на човека му позволява да управлява специализирана роботизирана техника.

Феноменалният пробив в областта на кибернетиката, според специалистите, открива пред човечеството невиждани до момента възможности, отбелязва ИТАР-ТАСС. Първоначалният замисъл на разработката  обаче е създаването на възможността за частично или напълно парализирани хора, чийто мозък функционира нормално, да осъществяват движения и определени действия с помощта на управляеми механизми. Така например, човекът с имплантиран микрочип ще може с лекота да си налее чаша вода с помощта на кибернетична ръка или да се придвижва самостоятелно с инвалидна количка – всичко зависи от това, за контакт с коя електронна или роботизирана техника е настроен имплантът в дадения момент.

В хода на практическия експеримент, имплантът бил поставен в мозъка на 12 пациенти на възраст от 13 до 66 години с трайно ограничени физически възможности. Общите резултати от тестовете показали, че инвалидите са способни със силата на мисълта да управляват настроената на една вълна с микрочиповете роботизирана техника с точност от 90%. Специалистите посочват, че за идеалното мисловно управление ще е необходима значителна тренировка на мозъка.

Работата над подобни проекти в Япония е част от правителствената политика, като финансирането на системите за четене на мозъчните импулси е заложено в бюджета на страната за финансовата 2011 г., започнала на 1 април.

Що се касае за комерсиалната употреба на дадената разработка, то продажбата на системи, “четящи мислите на човека”, могат да се появят в масово производство още след няколко години.

В основата на всички разработки лежи технологията на работа с вълните на главния мозък чрез мрежа от датчици. С тяхна помощ могат да се управляват телевизори, мобилни телефони, компютри и редица битови уреди.

Сред другите възможни приложения на системата е мисловната спътникова навигация, когато на шофьора ще е достатъчно просто да помисли за храна, за да го насочи GPS-а към най-близкия по пътя му ресторант. Климатиците също могат да се научат без думи да разбират, доколко удобно се чувства човек в стаята и дали трябва да увеличи или намали температурата. 

Най-полезна ще е технологията обаче именно за инвалидите, които са изгубили частично или напълно възможността да се движат. Още през м. г. инженерите от лабораторния център BSI-Toyota представиха интерфейс, позволяващ управлението на инвалидна количка с помощта на мозъчни импулси. От разработката вече се интересуват няколко клиники в Япония и други държави, които смятат да използват количките от ново поколение за своите пациенти.
 
Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.