Thursday, October 13, 2011

Екзотичните антиоксидантни бомби

 Една ябълка на ден може да държи доктора далеч, но не колкото гуавата, мангото или нара, сочи ново изследване на антиоксидантното съдържание на екзотичните плодове 

Гуава
Серия от тестове на плодовете, срещащи се в Индия, като хималайски ябълки, нарове, манго, индийски сливи, гуава, банани, грозде и др., проведени от Националния индийски институт в Хайдерабад, показали, че гуавата (Psidium guajava), която е екзотична за Европа, но е храната на бедните в Индия заради ниската си цена, е “суперплод”, който може да се похвали с най-голяма концентрация на антиоксиданти. Те предпазват организма от повреждане и разрушаване на клетките, което е причина за стареенето на кожата и може да предизвика рак, припомня The Telegraph. Освен с най-високо съдържание на антиоксиданти, гуавата е и богат източник на фибри.

Индийска слива
След гуавата по високо съдържание на антиоксиданти се наредили индийската слива (Oemleria cerasiformis), срещаща се по възвишенията в подножието на Хималаите и подходяща за отглеждане и в България, Анона ябълката (известна още като Биволско сърце, Annona reticulata) и мангото

Анона ябълка, известна още като Биволско сърце
Оказало се, че в гуавата се съдържат около 500 милиграма антиоксиданти на 100 г., в индийската слива – 330 милиграма, а в нара – 135 милиграма. В ябълките се съдържат само 1/4 от антиоксидантите, с които може да се похвали гуавата, а бананите – любимият плод на атлетите, разполагат само със 30 милиграма антиоксиданти на 100 грама плод. Още по-слаба защита срещу вредните свободни радикали предлагат динята и ананасът. 

Манго
Мангото, въпреки високото си съдържание на фруктоза, съдържа 170 милиграма антиоксиданти на 100 гр. тегло, или 3 пъти повече, отколкото папаята, която се смята за изключително здравословна храна заради ензимите си, които успокояват болките в стомаха. Гроздето пък се оказало 3 пъти по-богато на антиоксиданти от портокалите. 

Нар
Изследването на индийските специалисти, публикувано в новия брой на специализираното издание Food Research International, може да ни помогне да подобрим хранителния си режим, увеличавайки максимално приема на антиоксиданти.

Блог класация

2 comments:

  1. Много цветени и апетитни снимки си сложил!

    ReplyDelete
  2. Благодаря, старая се да е информативно, цветно и красиво! :)

    ReplyDelete

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.