Tuesday, October 11, 2011

Топ 10 на най-интелигентните породи кучета (Видео)


Най-умните сред “най-добрите приятели на човека” са и сред най-интелигентните животни на планетата. Те могат да бъдат тренирани да извършват най-различни работи под човешка команда. Интелигентността на кучетата е свързана с породата им. Ето и десетте най-умни породи кучета

10. Австралийско овчарско куче

 Австралийският кетълдог е изключително активна порода. Кучетата от нея се нуждаят от редовни упражнения, както физически, така и умствени. Породата, създадена на “Зеления континент” се отличава с независимо мислене, креативност (в кучешкия вариант на думата) и изключително развито защитно чувство към “собствеността си”, включително и към стопаните си. 





9. Ротвайлер

 В класациите на експертите и на полицията, тази порода има репутацията на страховити и вдъхващи респект кучета. Всъщност, ротвайлерите имат потенциала да бъдат чудесни семейни кучета. Те са не само интелигентни, но имат и вроден кураж, което ги прави едни от най-добрите кучета пазачи, а също така са и надеждни в поведението си. 





8. Папийон

 Това страшно куче ли е? Да! То би трябвало да е страшно, защото тези кучета са много по-жилави и издръжливи, отколкото изглеждат. Папийоните са малко подвластни на настроенията и проявяват агресия, много обсебващи са спрямо стопаните си и се държат като истински “член на семейството”. В резултат на това може да прозвучи малко изненадващо, но папийонът е най-послушното, благо и възпитано куче. Интелигентно е и лесно се обучава. 





7. Лабрадор Ретривър

 Много обичливи, дружелюбни, кротки и търпеливи кучета. Може би всички тези качества ги правят една от най-популярните за отглеждане породи в света. Лабрадор ретривърите се нуждаят от редовни тренировки и занимания, тъй като активността държи надалеч някои от присъщите им заболявания. Те са добри по природа, обичат децата и са приятелски настроени към останалите кучета и това ги прави отличният семеен избор.





6. Шетландска овчарка (Шелти)

 Помните ли Ласи? Със сигурност, защото тя е истинска звезда! Но не бъркайте шелтитата с колита, това са две различни породи! Много собственици на шелтита твърдят, че нивото им на интелигентност е почти еднакво с това на хората. Шетландската овчарка може да се грижи и води стотици овце, благодарение на концентрацията и интелигентността си.Понякога е предпазлива и бдителна спрямо непознати или деца, но е изключително лоялна и деликатна, възпитана и дружелюбна към стопаните си. Всъщност, това е едно от кучетата, които обожават човешката компания. Затова и толкова често се появяват по телевизията, нещо, което е близо до естествената им природа. 





5. Доберман Пинчер

 Много лоялни, силни и почтителни. Разполагат с огромна издръжливост и енергия и обичат да работят. Въпреки че са известни с доминантната си натура, доберманите могат изключително лесно да бъдат контролирани, поради което се използват дори като кучета-терапевти в болниците. Те могат да бъдат добри семейни кучета, ако се тренират от ранно детство. Въпреки че не са зли и яростни като питбулите, можете да разчитате на агресивна защита от тяхна страна, когато е необходимо. 





4. Голдън Ретривър

 Кучета, притежавани от милиони хора по света. Популярни са, защото са лоялни, привързани и всеотдайни, мили и много близки и грижовни към децата. Вроденият им инстинкт е да радват и угаждат на хората, всеотдайни са и към други животни. С интелигентност далеч над средната за кучешкия свят, не е изненадващо, че голдън ретривърите са много добри в различни състезания, изискващи изпълнителност и послушание, както и в заучаването на най-различни трикове.





3. Немска овчарка

 Много умно, смело и със силен защитен инстинкт. Ако се тренират от ранно детство, те могат да са добри фамилни кучета за семейства с деца. Защото са интелигентни, те винаги се нуждаят от поставена цел, а работата ги прави щастливи. Това ги прави едно от най-добрите полицейски кучета.





2. Пудел

 Стандартните пудели се отличават с висока интелигентност и по тази причина са изключително лесни за обучаване. Те изпитват удоволствие да са сред хора и мразят да бъдат оставяни сами. Въпреки сладкия си и пухкав външен вид, пуделите могат да бъдат и добри ловджийски кучета, защото още преди векове са използвани именно като такива. 





1. Бордър Коли

 Бордър колито винаги има нужда от работа. Когато са оставени без занимание, те се чувстват нещастни. За тази порода не е е препоръчително да се оставят сами. Те имат нуждата от компания, похвала и интензивни тренировки по каквито и да е задачи. Ако работиш някъде далеч от града, не си взимай такова куче, защото то не е подходящо за подобен начин на живот. Бордър колитата са всепризнати първенци по интелигентност сред кучешките си събратя и с лекота печелят комплексни състезания за кучешки умения, съобразителност и изпълнение на команди, стига с тях да е било работено достатъчно.





Блог класация

4 comments:

  1. Моето трябва да е на първо място. Така ме върти на малкия си пръст, че не мога да се съглася с друго ;))))))))) Това не знам дали говори добре за нея, или зле за мен :))))))

    ReplyDelete
  2. Добре за теб :))) Значи, че си я обичаш много :)))

    ReplyDelete
  3. Не видях Кане корсо :D

    ReplyDelete
  4. Е как да видиш това тъпо куче, кане корсо - в нито една класация до сега не съм го видял

    ReplyDelete

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.