Sunday, May 8, 2011

Смоуки – най-шумната котка в света

Мацата Смоуки е с невероятни гласови данни.

Като чуете думата котка се сещате за тихи, мъркащи животинки. Е, Смоуки, определено не е тиха. Мърка постоянно, но със 67,7 децибела на 1 метър разстояние. Специално за нея Книгата на рекордите “Гинес” създаде категорията за най-силно мъркане


12-годишната британска женска котка Смоуки вече черно на бяло е най-шумната котка в света, след като инспектори на Книгата на рекордите “Гинес” измериха мъркане със сила 67,7 децибела на 3,5 фута или повече от метър (106,68 см.) от любимката на Рут Адамс от Питсфорд, граство Нортхямптън в Англия, съобщава UPI.


Повечето останали котки мъркат с не повече от 20-25 децибела. Възможностите са Смоуки обаче са много по-големи – в непосредствена близост до нея шума от мъркането й достига невероятните 92 децибела, което е далеч над безопасната за човешкия слух бариера от 80 децибела.

За щастие на мъррррморката, семейство Адамс не могат да си представят живота без нея.

За да получите ясна представа за “гласовите” възможности на сивата маца мога само да кажа, че тя е по-шумна от центрофугираща пералня и работеща прахосмукачка (70 децибела), малко по-шумна от американски камион-влекач с работещ на място двигател и почти толкова гръмовна, колкото приземяващ се самолет Boeing-737.

Високите октави на мъркането на Смоуки могат да са особено дразнещи, особено когато някой говори по телефона или семейство Адамс безуспешно се опитва да чуе репликите на завладяващ любовен филм или комедия, но пък то не може да си представи живота без своята питомка, взета преди години от приют за бездомни животни. 



Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.