Sunday, December 26, 2010

Добре дошли в Kuroshio Sea – Вторият по големина аквариум в света


Толкова голям, че е кръстен на цяло море, аквариумът с 80 вида риби от местното море край Окинава, съдържа 7500 тона вода – колкото обемът на 3 басейна с олимпийски размери и е дом за 4 от най-големите риби в света – китовите акули

Попаднах на него случайно, ровейки се за клипчета в Ю Туб ;)... Той обаче е толкова впечатляващ, че няма как да не ви разкажа за него!

Вторият по големина аквариум в света, Курошио Сий (Kuroshio Sea), носещ името на местното море, е разположен в Аквариума “Чурауми” (Churaumi Aquarium) в Окинава, Япония. Гигантският контейнер с вода и огромен брой морски обитатели е с широчина 35 метра, дължина 27 метра и 10 метра дълбочина, разказва The Daily Mail.

В него са събрани зашеметяващите 7500 тона вода – горе-долу колкото обема на 3 басейна с олимпийски размери. 


В сините дълбини на Kuroshio Sea живеят 80 вида риби, сред които жълтопера риба-тон (Thunnus albacares), тихоокеанско бонито – голям вид риба от семейството на скумрията (Sarda chiliensis lineolata) и огромните скатове манта (Manta birostris), най-големите от които достигат размах на перките от 7,6 метра и тежат до 2300 кг.

Огромните скатове манта.
 Истинските “господари” на аквариума обаче са най-големите риби в света – китовите акули, които достигат дължина от 12,65 метра, тежат до 36 тона и се нуждаят от четвърт тон храна седмично.  

Само 3 аквариума в света са толкова големи, че да подслонят тези гигантски създания, а в Kuroshio Sea има цели четири от тях. В аквариума на “Чурауми”, чието дъно е покрито с разноцветни корали има достатъчно място, за да плуват те свободно, наред със хилядите му други обитатели.

Една от четирите китови акули в Kuroshio Sea.
 Вместо да събира безразборно видове от различните краища на света и да ги принуждава да живеят в непозната и несвойствена за тях водна среда, Kuroshio Sea е фокусиран върху фауната на едноименното местно море, като всичките му обитатели могат да се видят и в естествената им среда – около бреговете на остров Окинава, в морето, което е само на неколкостотин метра от самия аквариум. За да се чувствет рибите съвсем “като у дома си” дори и водата в аквариума е изпомпана от морето, на около 300 метра от крайбрежието.

Цялото това морско богатство се разкрива на посетителите през най-голямия аквориумен панорамен прозорец в света с размери 8,2 метра на 22,5 метра и дебелина от 60 см. – необходими, за да предотвратят пръскането на огромния аквариум под огромното налягане, което оказват хилядите тонове вода върху стъклената стена.

Панорамният прозорец е направен от 7 пласта акрилна гума, залепени с ултраздраво лепило с тайна формула. В резултат на това се е получил кристално прозрачен прозорец, който създава на милионите посетители годишно усещането, че във всеки един момент могат да пристъпят в този магичен, подводен свят.

Аквариумът “Чаурами” в Окинава е разположен в Мемориалния национален, правителствен парк Ocean Expo, подслонил световното изложение Expo през далечната 1975 г. Той е вторият по големина аквариум в света след Georgia Aquarium в Атланта, щата Джорджия, САЩ, и посрещна 20-милионния си посетител на 30 март 2010 г.

Самият аквариум, проектиран от Юкифуза Кокуба (Yukifusa Kokuba) отворя врати на 1 ноември 2002 г. с идеята да възроди региона с помощта на туризма и да почете морските традиции на Окинава. Името “Churaumi” е избрано чрез открито, обществено гласуване от местните жители и означава “Красивия океан” – от “Chura”, което на окинавския диалект означава “красив” или “грациозен”, и “umi”, което означава “океан”.


И накрая, за да е разходката пълна, нека я направим с един местен "екскурзовод", Джейсън Ито :)...




Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.