Monday, December 27, 2010

Тръпка по Коледа - Спийд райдинг и Спийд флайинг

Като за последен ден на Коледа не можем да минем без сняг ;))... А идеалната комбинация е сняг и летене, или по-точно, планиране, като птиците!!! За любителите на природата и силните усещания, предлагам нещо, което комбинира и двете - спийд райдинг и спийд флайинг.

  И за двете разновидности на кръстоската между ски-спускане и планеризъм ви трябват ски и паракрило... както и стръмен склон, по който да се спуснете... А за по-нататък - здраво сърце, хладнокръвие и много, много умения в ските и планирането :))...


Ето какво казва за спийд флайинга специалистът - Диана Петрова от еко-списанието за екстремни спортове, "360 градуса":

Спийд флайингът е сравнително нов зимен спорт, създаден от параглайдери и скайдайвъри, търсещи нова сензация и опитващи да намерят връзката между спускането със ски и летенето с парашут.


На фона на всичко вдигащо адреналина в спийд флайинга, не трябва да забравяме, че като екстремен спорт той крие своите рискове за нараняване, дори смърт. Крилата могат да достигнат скорост 100 км/ч, но в ръцете на топ спортистите тази граница е между 35 и 70 км/ч. За разлика от параглайдинга обаче тук нямате резервен парашут, ако нещата излязат извън контрол.


Непредвидените ситуации могат да дойдат от неподходящо използване на екипировката или проблем в нея, непознаване на терена, по който летите, ако останете блокирани в планината или ако пренебрегнете условията на времето. Не забравяйте, че нито дизайнерите, нито производителите на екипировка или дистрибуторите й гарантират вашата безопасност или тази на околните.


Практикуването на спорта по обикновени ски шанци е забранено. Идеалните райони за него са наклоните в ски курортите, които обаче са извън пистите. Никога не летете над други скиори, маркирани писти, лавиноопасни райони или населени местности.

Ако няма други спийд маниаци в зоната, в която сте решили да задоволите адреналиновия си глад, задължително се свържете с местната планинска служба, преди да започнете летенето.


Начинаещите спийд флайъри трябва да се учат в безопасна и контролирана среда и по възможност под наблюдението на инструктор.

Практикуването на този спорт изисква много високо ски ниво, което да може да се адаптира към новия вид летене.


Задължително проверете времето и снежните условия за деня, в който планирате летенето. Убедете се, че сте много добре запознати с района, където летите и може да се справите, ако нещата се объркат.

Помнете! Ще се станете по-добри за по-малко време и ще се забавлявате едновременно с това, ако се учите в контролирана и безопасна среда. След това ви остава само да откриете необятния спектър от емоции в спийд флаинга.

Какво носи отговорният пилот със себе си: крило за спийд флаинг; ски, които са подходящи за каране извън пистата; каска; протектори за очи и гръб; приемно-предавателно устройство за лавинна опасност; сгъваема лавинна сонда; сгъваема лопата; огледало за подаване на сигнали; свирка; радио или мобилен телефон (ако има сигнал); детайлна карта на мястото, на което ще се кара. 




Е, след тези съвети, ако кадрите не са преобърнали стомаха ви и не са ви накарали да се откажете... или напротив, запалили са ви още повече да опитате - намерете клуб по парапланеризъм, който предлага и уроци по скай флайинг и... успех!!! :))


Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.