Sunday, June 24, 2012

Италия възобновява търсенето на останките на Мона Лиза


Във Флоренция на 29 юни се възобновяват разкопките в търсене на останките на Лиза Герардини Дел Джокондо (Lisa Gherardini Del Giocondo), за която се смята, че е позирала на Леонардо Да Винчи за легендарната „Мона Лиза”. По информация на ANSA, за втория етап от разкопките са отделени 110 000 евро. 

Търсенето на гроба на Лиза Герардини бе инициирано от известния професор по история на изкуствата, Силвано Винчети (Silvano Vinceti), който порано откри останките на Караваджо и реконструира лицата на редица известни италиански творци по техните черепи, а сега е председател на Националния комитет за опазването на историческото, културното и природното наследство на Италия. 

Първите разкопки в бившия манастир „Св. Урсула”, където е служила като монахиня и се смята че е погребана Лиза Герардини, се проведоха между април и декември 2011 г., но бяха временно замразени заради изчерпване на средствата. С помощта на георадар се сканира пространството около и под „Св. Урсула” в търсене на ДНК от може би най-прочутия модел на Да Винчи. 

При първите разкопки, изследователите наистина откриха женски скелет, но въглеродният анализ показа, че костите са с около 200 години по-стари от възрастта на Герардини. При сравнително възрастово съвпадение, предполагаемите останки на ренесансовия модел на Джокондата ще бъдат сравнени с ДНК на две от децата на Лиза Герардини, погребани във флорентинската базилика „Сантисима Анунциата”. Въглеродните и ДНК-анализите ще бъдат извършени от Университета на Болоня. 


 Към манастира „Св. Урсула” учените били насочени от историка, биограф и дългогодишен изследовател на живота на Леонардо Да Винчи Джузепе Паланти (Giuseppe Pallanti). През 2007 г. той издаде книга, в която представи доказателства, че именно Лиза Герардини е позирала за портрета с тайнствената усмивка. Според него, картината е кръстена Джокондата именно на фамилията по мъж на Лиза, която била съпруга на търговеца на коприна Франческо Дел Джокондо (Francesco del Giocondo). 

„Позирала е точно Лиза, жената на търговеца, която е живеела точно срещу Леонардо на Вия Гибелина”, категоричен е Паланти. Първият, обявил Герардини за модел на Джокондата е италианският ренесансов историк от XVI век Джорджо Вазари, автор на „Животоописанията на най-знаменитите живописци, скулптори и архитекти”. 

Паланти открил в историческите източници, че Лиза Дел Джокондо се е замонашила в „Св. Урсула” след смъртта на съпруга си и е починала в манастира на 63-годишна възраст на 15 юли 1542 г. Двойката се жени през 1495 г., когато Лиза е на 16, а Дел Джокондо – на 35 години. Смята се, че търговецът на коприна е поръчал Мона Лиза на Леонардо („mona” е традиционното италианско съкращение от „madonna” и означава „моята дама”, б. ред.), за да отбележи бременността на Лиза и раждането на второто им дете през декември 1502 г.  

Според други версии, модел на художника за знаменитото платно може да е била дъщерята на миланския херцог Бианко Сфорца, а според някои, Мона Лиза е законспириран автопортрет на самия Леонардо Да Винчи. 

Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.