Sunday, April 22, 2012

Огромни запаси вода се крият под пустинята Сахара



Под нажежените пясъци на пустинята Сахара се крият огромни запаси от подпочвени води, обявиха учени от Геоложката служба на Великобритания (BGS) и University College в Лондон (UCL), съобщава BBC News. Според оценките на изследователите, под повърхността на африканския континент е складирана 100 пътни повече вода, отколкото във всички сладководни басейни на “Черния континент”. Мащабното проучване на водоносните пластове в Африка и техните характеристики е публикувано в последния брой на научното издание Environmental Research Letters. Като база за изследването са послужили хидрогеоложките карти и проучванията на националните правителства, както и 283 независими изследвания на подпочвените води в Африка. 

Видовете водоносни пластове (водни хоризонти).
Така съставените карти на подземните водни залежи показват, че редица страни, които в момента изпитват от остър недостиг на чиста питейна вода и такава за напояване, всъщност разполагат с огромни подпочвени резерви.

Колкото и странно да звучи, най-много подпочвени води са съсредоточени в северната част на континента, под пустинята Сахара – на територията на Алжир, Либия и Чад. Един от водещите автори на изследването, д-р Хелън Бонсор (Helen Bonsor) от BGS посочва, че повечето правителства изобщо са изключили от сметките си подпочвените води, а картите на водните резерви ще помогнат на хората да видят криещия се под повърхността потенциал за добър живот и икономическо развитие. 


 "Най-големите подпочвени басейни са съсредоточени в просторните седиментни басейни на Либия, Алжир и Чад. Обемът, който се съдържа в тези басейни, на места се равнява на пласт от 75 метра вода (!). Това е наистина огромно количество”, посочва д-р Бонсор. Сред първенците по подпочвени запаси от вода са и Египет, Судан, ДР Конго, Нигер, Мали, Мавритания, Ботсвана, Ангола и др.

Заради промените в климата, превърнали постепенно Сахара в пустиня, в продължение на векове обаче, някои от водоносните хоризонти в региона за последно са били попълвани с вода преди повече от 5000 години. Това означава, че мащабните сондажи с помпи с висок дебит не са най-добрият начин за усвояването на подземните богатства от вода.

 “Подходящо разположените, съобразно хидроложките карти, сонди с нисък дебит за нуждите на напояването и кладенци с ръчни помпи са начинът за най-пълноценното и дълготрайно използване на водните запаси”, уточнява д-р Алън МакДоналд (Dr Alan MacDonald) от BGS. Тъй като повечето водоносни пластове не се захранват редовно поради продължителните периоди на суша и липсата на дъждове в много райони, широкомащабните сондажи с висок дебит могат бързо да пресушат намиращия се в тях ресурс.

Учените са категорични, че богатите залежи на подпочвени води ще помогнат на държавите в Африка да се справят с капризите на климата поне в течение на няколко десетилетия. “Дори и във водоносните хоризонти с ниско съдържание на вода в полупустинните райони с оскъдни количества валежи, подпочвените води ще съхранят ресурса си в продължение на от 20 до 70 години”, посочва Хелън Бонсор. 


В момента заради сушата повече от 300 млн. африканци нямат постоянен достъп до чиста питейна вода. Сладководните реки и езера на континента са изложени сериозно на сезонни наводнения или засушавания, които ограничават драстично възможностите за осигуряването с вода на населението и селското стопанство. По тази причина, в момента само 5% от обработваемата земя в Африка е обезпечена с иригационни системи за напояване. 


Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.