Monday, April 25, 2011

Първата частна компания, полетяла в космоса, обеща да стъпи на Марс до 10-20 години

Рекордьорът по полезно полетно тегло - ракетата-носител Falcon Heavy.  
 Първата стъпка на SpaceX ще е изпращането на човек в космоса в близките 3 години

Американската аерокосмическа компания SpaceX смята да изпрати самостоятелно човек на Марс в рамките на 10-20 години. Това обяви в интервю за The Wall Street Journal президентът на компанията Илон Маск (Elon Musk).

Илон Маск при представянето на Falcon Heavy пред журналисти и експерти във Вашингтон.
 “Ще изпратим първия си човек в космоса най-вероятно до 3 години. Смятам, че ще стигнем чак до Марс. В най-добрия случай това ще ни отнеме 10 години, а в най-лошия – до 15-20 години”, заяви амбициите на компанията си Маск. Тя смята да разработи кораби за транспортирането на хора и товари в космоса, а според президента й, желаещи вече има достатъчно.

На 5 април т. г. компанията представи във Вашингтон най-мощната си досега ракета-носител – Falcon Heavy, която може да се похвали с най-голямата товароносимост от съществуващите в оммента ракети-носители на ниска опорна орбита – на 200 км. от повърхността на Земята. 

Falcon Heavy бие по товароносимост ракетите-носители на NASA, Росатом и европейската космическа агенция ESA.

 Falcon Heavy може да изведе на посочената височина в космоса до 53 тона полезен товар, като по този показател надминава повече от 2 пъти както американската Delta IV (22,9 тона), така и руската “Протон” (22 тона) и европейската Ariane (21 тона).

SpaceX стана първата в света частна компания, изстреляла самостоятелно космически апарат. Това стана на 9 декември 2010 г., когато тяхна ракета-носител изведе в орбита капсулата Dragon, извършила два пълни кръга около Земята.



Компанията е и една от 4-те фирми, получили финансиране от NASA за космическите си проекти – общо за проектите за създаването на частен пилотируем космически кораб американската аерокосмическа агенция отпусна $ 270 млн.

На 22 април, петък, обаче, руската аерокосмическа агенция “Роскосмос” обяви, че забранява скачването на частни космически кораби, произведени от SpaceX с Международната космическа станция (ISS; МКС), докато надеждността им не бъде потвърдена с демонстрационен полет. Признанието на SpaceX и от руска страна би гарантирало на компанията мястото на първи и единствен засега частен играч на пазара за космически транспорт.


 
Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.