Monday, August 19, 2013

Калоферският манастир „Рождество Богородично” – Кътче от Рая в Централен Балкан



Основаният като мъжки (от доста години вече женски) Калоферски манастир "Рождество Богородично" е разположен край Бяла река в подножието на Централна Стара планина, на около 7 км. северно от гр. Калофер, на 40 км. от гр. Казанлък и на 64 км. от Пловдив.

  До манастира от Пловдив (и София) се стига по пътя за Карлово, като хващате отбивката за Калофер. Веднага след влизането в града поемате по първата отбивка вляво и следвате табелите "Манастира". След излизането от града пътят става повече от ужасен, като на места изцяло липсва - прилича по-скоро на песъкливо и каменисто пресъхнало корито на планинска река, като назъбените останки от стар асфалт правят положението още по-плачевно. 

  Най-добре е да карате джип или АТВ, но колкото и да ви плаша, дори с нашата нисичка "Корса" стигнахме, което означава, че и вие ще успеете. Но бавното каране е препоръчително, за да нямате големи проблеми с окачването. През зимата пътят е непроходим без джип с модифицирано окачване.



Манастирът е основан през 1640г., като до края на ХVІІ в. обителта на 2 пъти е опустошавана от кърджалиите, преди да бъде съградена отново през 1819 г., от когато датира и днешната манастирска църква. Пред манастира, под вековно орехово дърво, има пресъхваща вече чешма, от която обаче тече най-вкусната вода, която съм пил наскоро :)


През Руско-турската война, през 1877 г. манастира, наред с много други в района, е разрушен от османците. Още през 1881 г. обаче обителта възкръсва от пепелта с помощта на тревненския майстор Генчо Кънев, който въздига храма върху основите на старата черква. Близо до манастира се намира параклиса с аязмо "Св. Пантелеймон", издигнат още през 1825 г. (не знам дали е белият параклис, кацнал върху струмните бели скали отсреща).

 "Рождество Богородично" е реставриран изцяло по повод 1300-тата годишнина от Основаването на българската държава от 1981 до 1984 г., като по това време е и водоснабден. 

 Манастирската черква прекарва основен ремонт през 2003 г., когато подът е настлан с мрамор, а стените са изографисани наново от художниците Михаил Минков от гр. Пловдив и Нанко Нанков от гр. Шумен, като от старите икони са запазени "Рождество Богородично" в иконостаса отляво, и старата икона на Св. Богородица.

  Манастирът се посещава от множество хора от цяла България, въпреки разбития път, като за храмовия му празник на 8 септември се събират стотици души. Обителта предлага и стаи за нощувка във Възрожденските крила, със собствен или общ санитарен възел, но без храна. На 50-тина метра под манастира обаче има заведение, в което се предлагат скара, прясна пъстърва от Бяла река, сандвичи и салати. Последните телефони за връзка с манастира, които се откриват онлайн са: 0884 59 64 17 и 0888 63 99 99. В манастира се строи и нова многоетажна къща, в която навярно ще има допълнителни места за настаняване с по-съвременни условия.

 На около 200 м. след манастира, по тесен асфалтов път, този път без никакви дупки, се стига до входа на Национален парк "Централен Балкан" и началото на екопътеката  "Бяла река". Там е разположен и приключенски парк "Джендема" с бивак и детски център за оцеляване сред природата.

 Ето още снимки от Калоферския манастир "Рождество Богородично":



Блог класация
Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.