Tuesday, August 30, 2011

Как гладът ражда затлъстяване... и не само


Одри Хепбърн
Интересен разказ, как животът на Одри Хепбърн помогна на учените да разкрият причината за епидемията от затлъстяване – вижте как лошите ни хранителни навици наказват за цял живот нашите деца

Легендарната Одри Хепбърн (Audrey Hepburn) е известна с крехката си, миниатюрна фигура. Учените посочват, че тя се дължи на глада, който актрисата преживяла в детството си. Това предизвикало и ранната й смърт, в следствие на това, че се сблъскала с анемия, респираторни проблеми, болести на кръвта и жълтеница, пише The Daily Mail.

По думите на д-р Неса Кери (Dr Nessa Carey), биолог от Имперския колеж в Лондон, гладът променил гените на Хепбърн.

Това навело учените на мисълта, че лошото хранене и генетични промени вероятно се крият зад епидемията от диабет и затлъстяване на съвременното общество. Недояждането в детството е свързано с исхемичната болест на сърцето заради промяната в човешкия метаболизъм. Нещо повече, последните изследвания показват, че небалансираното хранене на родителите може да повлияе на здравето на децата им.

Например, ако бъдещата майка гладува, то децата вероятно ще страдат от наднормено тегло. Според мнението на редица специалисти, в случая се задейства еволюционния механизъм за оцеляването – организмът на плода се готви за раждане в свят, където “цари” глад. По-тази причина детето се ражда предразположено за активно натрупване на мазнини в тялото.

В допълнение, учени от Университета “Кеймбридж” доказаха, че при децата, чийто майки са се хранели неправилно по време на бременността, е променен генът Hnf4a, повишаващ риска от развитието на диабет 2-ри тип, болести на сърцето и рак. Въпросният ген играе ключове роля за контролирането на работата на задстомашната жлеза и това, колко инсулин произвежда тя. При лошо хранене активността на гена намалява.

Наличието в порциона на бъдещата майка на продукти, богати на витамини от групата В – риба, черен дроб, месо, лук, картофи, варива (фасул, леща, грах, соя), цветно зеле, пълнозърнести храни и ядки (орехи, бадеми, фъстъци, лешници), ще защити децата й от рак на стомаха и червата, благодарение на активирането от тези храни на гените, подтискащи развитието на раковите образувания.
Блог класация

Sunday, August 28, 2011

Най-скъпият Mercedes-Benz в историята (Снимки и видео)

 За всички автолюбители – насладете се на историята и красотата на един от най-уникалните автомобили в историята – 1937 Mercedes Benz 540 K Spezial Roadster, който бе продаден на търг в Монтерей за $ 9 860 000

Олдтаймерът Mercedes-Benz 540 K Spezial Roadster от 1937 г. – един от само 3-те автомобила от лимитираната серия Spezial Roadster, които били направени по поръчка с по-високи врати, издължена опашка, покрито гнездо на резервната гума и фабричен ляв волан в собствената, заводска “тунинг”-работилница за каросерии на Mercedes-Benz в Синделфинген, бе продаден на търг за оригинални стари автомобили на американската специализирана аукционна къща RM Auctions в Монтерей, Калифорния, за рекордните $ 9 680 000. По този начин красивият спортен модел отпреди повече от 70 години стана най-скъпия автомобил в историята на трилъчата звезда от Щутгарт. 

 Серията Mercedes-Benz 540 K били едни от най-престижните, и в очите на много, най-красивите автомобили в годините между двете Световни войни. Комбинацията от мощ, малко тегло и очевидна красота, превърнали автомобилите от серията в господари на пътя и доказателство за смайващите технически и дизайнерски възможности на тогавашните германски автомобилни инженери. Колите имали и спираща дъха цена, която гарантирала специалността на техните собственици – в годините между 1936 и 1939 г. са построени само 419 шасита от този модел, като само 25 притежавали елегантната дълга опашка на купето, характерна за най-големите шедьоври на собственото дизайнерско ателие на Mercedes-Benz – т. нар. “Sonderwagenbau” в Синделфинген.

 Продаденият Mercedes-Benz 540 K Spezial Roadster от 1937 г., собственост на американското колекционерско семейство Ман, бил построен на базата на съкратената платформа на обикновен роудстър 540 K и снабден с 5,4-литров, 8-цилиндров редови двигател с мощност 180 к. с. В добавка към него е контролиран от шофьора турбокомпресор, който увеличава тягата на двигателя със 60% на къси, избухвания на пълна мощност. Така максималната скорост на 2350-килограмовия звяр достига 170 км/ч. Цената му за времето също била впечатляваща – поръчковият модел се продавал по каталог за 28 000 райхсмарки или $ 12 000, като дилърите в Ню Йорк увеличавали цената до $ 14 000, или 40% повече от най-скъпия каталожен модел в Щатите по това време – Cadillac V-16.



Въпросният 540 K Spezial Roadster с номер на шасито 154140 бил поръчан във фабриката на Mercedes в Буенос Айрес от С. Мастро и Сиа Агире (S. Mastro & Cia Aguirre), собственици на престижен магазин за облекло в аржентинската столица на 5 януари 1937 г., както личи от оригиналната производствена разписка, включена към документите за произход на колата. Преди да бъде доставена в Аржентина на 29 юни с. г., зрелищният автомобил преминал през Цюрих и Виена, където според експретите на Mercedes-Benz Classic Germany, е участвал като звезда на автомобилни изложения. 

 По-нататък колата била закупена в Аржентина от Хосе Ахумада (Jose M. Ahumada), който я притежавал до 60-те години на миналия век. Тогава тя била открита от търговеца на автомобилни антики Боб Морган от Ню Йорк, който я откарал в САЩ, където тя преминала през ръцете на известни колекционери и собственици на автомобилни салони като колекционера на Rolls-Royce Милард Нюман, Ем Ейч Гулд (M.H. “Tiny” Gould) и д-р Дон Уесли. Последният започва реставрирането на автомобила, преди да го продаде на Кери Манолас (Kerry Manolas) от Австралия през 1980 г. След няколко години на Зеления континент, роудстърът се завръща в родната Германия, където новият й собственик Аксел Шюте (Axel Schuette) започва истинското и пълно възстановяване до първоначалния й вид, наемайки фирмения експерт на марката Ролф Вагнер да възстанови част по част оригиналния мотор с номер 154140.

 Последните й собственици, Сам и Емили Ман закупили автомобила през 1998 г. и обединили усилията си със специалистите от Германия за окончателното реставриране на колата в оригиналния й вид, което носи на семейството поредните награди от изложенията на оригинални класики “Best Mercedes” в Пебъл Бийч (Pebble Beach) през 2004 г., Best of Show през 2010 г. и приза “Best Mercedes” на Amelia Island Concours d’Elegance през същата година. 

 Двама експерти от Mercedes-Benz Classic Germany потвърждават след инспекция, че шасито и двигателят са оригиналните за автомобила, като само номера на трансмисията показва, че тя не е от оригиналния автомобил, но е от кола от същата серия. 

 Зрелищният автомобил подобри рекорда на друг роудстър Mercedes-Benz 540 K Spezial Roadster, собственост на генералния промоутър на “Формула-1” Бърни Екълстоун, който бе продаден на търг през 2007 г. за $ 8 100 000.



Блог класация

Saturday, August 27, 2011

Ще лекуват кариесите без машинка и пломби (Видео)


 Революционният метод за възстановяване на зъбната тъкан е разработен от учени от Стоматологичния институт на Университета в Лийдс и вече е преминал успешно първичните клинични изпитания

Британски изследователи успяха да разработят метод за възстановяването на поразените от кариес зъби, без да е необходима интервенция със зъболекарската машинка и пломбиране, съобщава специализираното издание MedicalXpress.

Както всички знаем, една от основните причини за появата и задълбочаването на кариесната инфекция, е страхът от посещението при стоматолога, заради необходимостта от обработката на болния зъб със стоматологичната бормашина.  Специалисти от Стоматологичния институт на Университета на Лийдс са на път да сложат край на този “порочен кръг”, разработвайки по-естествен и безболезнен способ за възстановяване на зъба в ранните стадии на заболяването, без да е необходима намесата на бормашината.

Решението е разтвор, разработен от изследователския екип на д-р Амалия Агели (Amalia Aggeli) от Химическия институт към същия университет. Основен компонент на разтвора е пептидът P 11-4, който при определени условия формира влакна, абсорбиращи йоните на калция.

При нанасянето на разтвора върху зъб с начален стадий на кариесния процес, P 11-4 прониква в микропорите на зъбната тъкан, които са се образували под действието на бактериите, изработващи киселина. Там той се превръща във влакнист гел, “натрупващ” калций, в резултат на което се образува вещество, близко по структура до естествената тъкан на зъба. Процесът протича напълно безболезнено и незабележимо за пациента.

В първичните, клинични изпитания с участието на ограничена група възрастни пациенти, новият разтвор е спрял ефективно кариесния процес и е възстановил зъбната тъкан в поразената област.

Проф. Пол Брънтън (Paul Brunton), под чието ръководство са се провеждали изпитанията е уверен, че при възпроизвеждане на същите резултати при по-мащабни клинични тестове, новата методика за лечение ще се появи в арсенала на зъболекарите още след 2 или 3 години.

Разработката на британските учени и изпитанията се финансират от швейцарската компания Credentis AG, която в случай на успех в клиничните тестове ще получи правата върху технологията.


Блог класация

Thursday, August 25, 2011

100-те най-влиятелни жени в света за 2011 г. (Видео)

 49 от участничките в списъка принадлежат на света на бизнеса, 10 работят в средствата за масова информация, а 20 се занимават с политика

Американското списание Forbes публикува ежегодния си рейтинг за 100-те най-влиятелни представителки на “нежния пол” в света. През тази година, на първото място, след кратко прекъсване, отново се завръща канцлерът на Германия, Ангела Меркел (57).

Ангела Меркел
Меркел е единствената германка в стотицата на най-влиятелните дами в света. През м. г. тя отстъпи лидерството си на първата дама на САЩ, Мишел Обама, но преди това 4 пъти подред бе начело на престижния списък.

Хилъри Клинтън
На 2-ро място тази година е държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън (63), която в предишния рейтинг бе на 5-та позиция. 

Дилма Русеф

 Челната тройка допълва бразилският президент с корени от българския град Габрово, Дилма Русеф (63) – първата жена-държавен глава на най-голямата държава в Южна Америка.

Индра Нуйи
Четвърто и пето място се заемат от две представителки на бизнеса – ръководителят на PepsiCo Индра Нуйи (55) и Шерил Сандбърг (41), оперативен директор на Facebook.

Шерил Сандбърг


На шеста позиция е Мелинда Гейтс (47), съпредседател на Bill & Melinda Gates Foundation и съпруга на втория по богатство човек в света, Бил Гейтс. 

Мелинда Гейтс със съпруга си


47-годишната Мишел Обама в тазгодишната класация се озовава едва на 8-то място, като пропуска пред себе си премиерът на Индия и председател на най-могъщата партия в страната, Индийски национален конгрес (INC), Соня Ганди (64). След Обама се нареждат новият изпълнителен директор на МВФ, Кристин Лагард (55) и председателят на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Kraft Foods, Ирен Розенфелд (58).

Соня Ганди
 Опра Уинфри, бившият номер 3 в рейтинга, след закриването на своето шоу, пада до 14-тотот място.

Общо в стотицата присъстват 65 американки, 3 китайки и също толкова представителки на Индия, 3 австралийки и по две представителки на Великобритания и Франция..

Мишел Обама


49 от участничките в списъка принадлежат на света на бизнеса, 10 работят в средствата за масова информация, а 20 се занимават с политика. 

Кристин Лагард


Най-младата от нежните властелинки на световните умове както и досега остава певицата Лейди гага с нейните 25 години. Ветеранката по възраст в рейтинга е 85-годишната британска кралица Елизабет ІІ. 

Ирен Розенфелд


Целият списък на 100-те най-влиятелни жени за 2011:

1. Ангела Меркел (Angela Merkel)
2. Хилъри Клинтън (Hillary Clinton)
3. Дилма Русеф (Dilma Rousseff)
4. Индра Нуйи (Indra Nooyi)
5. Шерил Сандбърг (Sheryl Sandberg)
6. Мелинда Гейтс (Melinda Gates)
7. Соня Ганди (Sonia Gandhi)
8. Мишел Обама (Michelle Obama)
9. Кристин Лагард (Christine Lagarde)
10. Ирен Розенфелд (Irene Rosenfeld)

11. Лейди Гага (Lady Gaga), 25, певица, САЩ
12. Джил Абрамсон (Jill Abramson), 57, главен редактор на NY Times, САЩ
13. Катлийн Сибелиус (Kathleen Sebelius), 63, секретар по здравеопазването и социалните услуги, правителство САЩ
14. Опра Уинфри (Oprah Winfrey), 57, медиен магнат, САЩ
15. Джанет Наполитано (Janet Napolitano), 53, секретар по вътрешната сигурност, правителство САЩ
16. Сюзан Вожчицки (Susan Wojcicki), 43, старши вицепрезидент по въпросите на рекламата в Google, САЩ
17. Кристина Фернандес (Cristina Fernandez), 58, президент на Аржентина, Аржентина
18. Бейонсе Ноулс (Beyoncé Knowles), 29, певица, САЩ
19. Джорджина Райнхарт (Georgina Rinehart), 57, минен магнат и милиардер ($ 9 млрд.), Австралия
20. Шер Ванг (Cher Wang), 52, съосновател, председател на борда на директорите на корпорациите HTC Corporation и VIA Technologies, Тайван

21. Маргарет Хамбург (Margaret Hamburg), 56, директор на Администрацията за контрол на храните и лекарствата на САЩ, САЩ
22. Мишел Бахман (Michele Bachmann), 55, кандидат-президент на САЩ от движението “Чаено парти” в Републиканската партия, САЩ
23. Джулия Джилард (Julia Gillard), 49, премиер на Австралия, Австралия
24. Мери Шапиро (Mary Schapiro), 56, председател на Комисията за ценни книжа и борсова търговия на САЩ, САЩ
25. Ани Суини (Anne Sweeney), 53, съпредседател на б. д. на Disney Media Networks; президент на Disney-ABC Television Group, САЩ
26. Аун Сан Су Чи (Aung San Suu Kyi), 66, генерален секретар на водещата опозиционна партия в Мианмар, Национална лига за демокрация (NLFD), Мианмар
27. Урсула Бърнс (Ursula Burns), 52, изпълнителен директор на Xerox, САЩ
28. Ейми Паскал (Amy Pascal), 53, съпредседател на б. д. на Sony Pictures, САЩ
29. Анджелина Джоли (Angelina Jolie), 36, актриса и специален представител на ООН, САЩ
30. Джосет Шийран (Josette Sheeran), 57, изпълнителен директор на Световната програма за храните на ООН, САЩ

31. Ариана Хъфингтън (Arianna Huffington), 61, главен редактор на Huffington Post, САЩ
32. Гейл Кели (Gail Kelly), 55, изпълнителен директор на Westpac Group, Австралия
33. Чен Лайва (Chan Laiwa), 70, председател на б. д. на Fu Wah International Group, Китай
34. Сара Пейлин (Sarah Palin), 47, политически анализатор, бивш кандидат за вицепрезидент на Републиканската партия и губернатор на Аляска, САЩ
35. Синтия Керъл (Cynthia Carroll), 54, изпълнителен директор на Anglo American, САЩ
36. Хелене Гейл (Helene Gayle), изпълнителен директор на CARE USA, САЩ
37. Керъл Бартц (Carol Bartz), 62, изпълнителен директор на Yahoo!, САЩ
38. Елън Кълман (Ellen Kullman), 55, изпълнителен директор на Dupont, САЩ
39. Джин Сук Ченг (Jin Sook Chang), 48, съосновател и главен търговски директор на
Forever 21, САЩ
40. Сафра Катц (Safra Catz), 49, президент на Oracle, САЩ

41. Ейнджела Брейли (Angela Braly), 50, изпълнителен директор на Wellpoint, САЩ
42. Мариса Майер (Marissa Mayer, 36, вицепрезидент за местности, карти и навигационни услуги на Google, САЩ
43. Чанда Кочхар (Chanda Kochhar), 49, изпълнителен директор на ICICI Bank, Индия
44. Кристиан Аманпур (Christiane Amanpour), 53, водеща новини, предаването This Week, САЩ
45. Патриша Вьорц (Patricia Woertz), 58, изпълнителен директор на Archer Daniels Midland, САЩ
46. Лин Лавърти Елзенханс (Lynn Laverty Elsenhans, 55, изпълнителен директор на Sunoco, САЩ
47. Даян Сойър (Diane Sawyer), 65, новинарска водеща на World News, САЩ
48. Женг Син (Zhang Xin), 46, съосновател и изпълнителен директор на SOHO China, Китай
49. Кралица Елизабет ІІ (Queen Elizabeth II), 85, монарх на Великобритания, Великобритания
50. Хелън Кларк (Helen Clark), 61, ръководител на Програмата за развитие на ООН, Нова Зеландия

51. Хелън Боуден (Helen Boaden), 55, директор на BBC News Group, Великобритания
52. Нанси Пелоси (Nancy Pelosi), 71, председател на фракцията на Демократическата партия в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, САЩ
53. Кралица Рания Ал Абдула (Queen Rania Al Abdullah), 40, кралицата на Йордания, Йордания
54. Бони Хамър (Bonnie Hammer), 61, председател на б. д. на Cable Entertainment and Cable Studios, NBCU, САЩ
55. Елън Де Дженерис (Ellen DeGeneres), 53, водеща на ток-шоу, актриса, САЩ
56. Кейти Джейкъбс Стантън (Katie Jacobs Stanton), 41, вицепрезидент по международната стратегия на Twitter, САЩ
57. Шери Арисон (Shari Arison), 53, наследница, милиардер, филантроп, Израел
58. Ейнджела Арендс (Angela Ahrendts), 51, изпълнителен директор на Burberry, САЩ
59. Инглук Шинаватра (Yingluck Shinawatra), 44, премиер на Тайланд, Тайланд
60. Жизел Бюндхен (Gisele Bündchen), 31, супермодел, екоактивист, Бразилия
61. Джоан Роулинг ( Joanne (J.K.) Rowling), 46, писател и милиардер, Великобритания
62. Елън Джонсън-Сърлийф (Ellen Johnson-Sirleaf), 72, президент на Либерия, Либерия
63. Лубна Олайан (Lubna S. Olayan), 56, изпълнителен директор на Olayan Financing Company, Саудитска Арабия
64. Андреа Юнг (Andrea Jung), 53, изпълнителен директор на Avon, САЩ
65. Сри Муляни Индравати (Sri Mulyani Indrawati), изпълнителен директор на Световната банка, Индонезия
66. Ан Къри (Ann Curry), 54, ко-тв водещ на TODAY show, САЩ
67. Сали Кроучек (Sallie Krawcheck), 46, президент на Bank of America, САЩ
68. Маргарет Чен (Margaret Chan), 64, генерален директор на Световната здравна организация, Китай
69. Ана Винтур (Anna Wintour), 61, главен редактор на Vogue, САЩ
70. Абигейл Джонсън (Abigail Johnson), 49, президент на Fidelity Investments, САЩ

71. Джудит Роуден (Judith Rodin), 66, президент на The Rockefeller Foundation, САЩ
72. Хо Чинг (Ho Ching), 58, изпълнителен директор на Temasek Holdings, Сингапур
73. Керъл Мейровитц (Carol Meyrowitz), 57, изпълнителен директор на TJX Companies, САЩ
74. Мери Калахан Ердоес (Mary Callahan Erdoes), 44, изпълнителен директор на J.P. Morgan Asset Management, САЩ
75. Грета Ван Сустерен (Greta Van Susteren), 57, тв-водеща на On the Record, САЩ
76. Мери Бара (Mary Barra), 49, старши вицепрезидент за глобалното продуктово развитие на General Motors, САЩ
77. Ана-Патриция Ботен (Ana Patricia Botin), 50, изпълнителен директор на банката Santander UK, Испания
78. Гюлер Шабанчъ (Guler Sabanci), 56, председател на б. д. на Sabanci Holding, Турция
79. Мучия Прада (Miuccia Prada), 62, председател на б. д. и главен дизайнер на Prada Group, Италия
80. Денис Морисън (Denise Morrison), 57, изпълнителен директор на Campbell Soup Company, САЩ

81. Тина Браун (Tina Brown), 57, главен редактор на The Daily Beast, Newsweek, САЩ
82. Вирджиния Ромти (Virginia Rometty), 53, старши вицепрезидент за изпълнителни продажби, маркетинг и стратегия на IBM, САЩ
83. Дрю Джилпин Фауст (Drew Gilpin Faust), 63, президент на Harvard University, САЩ
84. Шери МакКой (Sheri McCoy), 52, вицепредседател на б. д. на Johnson & Johnson, САЩ
85. Алис Уолтън (Alice Walton), 61, наследница, милиардер, меценат, САЩ
86. Лора Чинчила (Laura Chinchilla), 52, президент на Коста Рика, Коста Рика
87. Нгози Оконджо-Ивеала (Ngozi Okonjo-Iweala), 57, финансов министър на Нигерия, Нигерия
88. Сю Негле (Sue Naegle), 42, президент на HBO Entertainment, САЩ
89. Минди Гросман (Mindy Grossman), 53, изпълнителен директор на HSN, САЩ
90. Рут Порат (Ruth Porat), главен финансов директор на Morgan Stanley, САЩ

91. Даян Фон Фюрстенберг (Diane Von Furstenberg), 64, изпълнителен директор на Diane Von Furstenberg Studio, САЩ
92. Джен Фийлдс (Jan Fields), 56, президент на McDonald's USA, САЩ
93. Мария Рамос (Maria Ramos), 52, изпълнителен директор на Absa Group Banks, Южна Африка
94. Марджъри Скардино (Marjorie Scardino), 64, изпълнителен директор на Pearson, САЩ
95. Риса Лавизо-Мури (Risa Lavizzo-Mourey), 56, изпълнителен директор на Robert Wood Johnson Foundation, САЩ
96. Бет Мууни (Beth Mooney), 56, изпълнителен директор на KeyCorp, САЩ
97. Нонкулулеко Нйембези-Хейта (Nonkululeko Nyembezi-Heita), 52, изпълнителен директор на ArcelorMittal South Africa, Южна Африка
98. Домчиник Сенкие (Dominique Senequier), 58, изпълнителен директор на AXA Private Equity, Франция
99. Киран Мазумдар-Шоу ( Kiran Mazumdar-Shaw),  58, основател и председател на б. д. на Biocon, Индия
100. Бет Бруук (Beth Brooke), 52, главен вицепредседател на б. д. на Ernst & Young, САЩ

Блог класация

Tuesday, August 23, 2011

Нов световен рекорд – 1 км. ходене по кабела на въжена линия (Видео)


 Швейцарецът Фреди Нок успя да измине разстоянието по металното въже с диаметър 5 см. без прът за баланс или каквито и да било подсигурителни въжета.


Швейцарският еквилибрист Фреди Нок (Freddy Nock) успя да се пребори с гравитацията, за да постави забележителния рекорд на лифта към върха на планината Цугшпитце в Южна Бавария, на надморска височина 2962 метра. Опасният му път по въжето на лифта на 20 август т. г. продължил 1 час и 20 минути, уточнява The Telegraph. Забележителното е, че през цялото време акробатът разчитал само на собственото си чувство за равновесие, като не ползвал нито прът за баланс, нито подсигурителни въжета.



Предстои 1-километровият преход в алпийския масив Ветерщайн да бъде вписан в Книгата на рекордите “Гинес” като “Най-дългото и най-високото ходене по въже над земната повърхност без прът за балансиране”.

До края на тази седмица, в различни места в Австрия и Швейцария, Нок ще се опита да постави още 7 нови рекорда в дисциплината си, включително за най-дълго каране на колело по въже над земята, както и за най-високото спускане ходом по въже над земята.


“Смятам да да изкача опънато нагоре въже, после да се спускам без подсигурително въже по кабела на лифт, да премина по въже над езеро, широко 3 км. в района на нгфрауйох в Швейцария на надморска височина 3800 м., а също така ще опитам да карам колело по въже, дълго 120 м. на 50 метра над земята”, разкри швейцарският каскадьор пред журналисти след поставянето на рекорда.


Парите от опитите за рекорди на Фреди Нок ще отидат за проекти на Фонда на Обединените нации за закрила на децата UNICEF.


Блог класация

Monday, August 22, 2011

Как чаршафи могат да ви избавят от хроничните нощни кошмари

Люис Питкерн.
Истински случай, ако детето ви също е измъчвано от кошмари, опитайте, дано помогне и на вас!

9-годишният Люис Питкерн (Lewis Pitcairn) от Ленгфорд, графство Бедфордшир, страдал от страшни нощни кошмари в продължение на около 5 години. След като опитали всичко безуспешно, родителите най-после успели да избавят детето си от разбиващите психиката му лоши сънища... с нови чаршафи, съобщава The Daily Mail.

Кошмарите започнали да навестяват все по-натрапчиво Люис още когато малчуганът бил на 3 годинки. С всяка изминала година състоянието му се влошавало. Сутрин момченцето се събуждал напълно измъчен, а в училище не можел да се концентрира. Лекарите не можели да помогнат, като само повтаряли на разстроените родители, че малкият ще израсте кошмарите с времето и единственото, което могат да направят, е да се опитват да го успокояват през нощта.

Веднъж обаче, майката, Джо Флетчър (Jo Fletcher) чула от приятелка, че кошмарите могат да се предизвикани от прегряване на тялото и на Люис могат да помогнат специални чаршафи.

Люис с майка си, Джо.


Жената купила дерматологични чаршафи DermaTherapy (посочвам фирмата-производител от английския линк, защото продуктите й явно наистина помагат, б. ред.), които отвеждат потта, помагайки за контролирането на телесната температура в нормални граници. За нейно учудване и радост, новите чаршафи помогнали. Кошмарите на Люис престанали така внезапно, както се и появили, сънят му станал спокоен – както и този на цялото семейство, което вече можело да предприема пътувания с преспиване и да кани гости с пренощуване.

Детският хипнотерапевт Линда Хъдсън (Lynda Hudson) потвърждава, че хроничните нощни кошмари могат да са предизвикани от повишената температура на тялото. Както уточняват специалистите, нощните кошмари са сериозно парасомно разстройство, което поразява около 15% от децата, провокирайки у тях трайното усещане за страх и ужас. Резките събуждания, учестеното сърцебиене и студуната пот са само върха на айсберга. Неприятното е, че нощните кошмари могат да се предават в семейството и засягат около 3% от населението. Сега, за щастие, може да опитате още едно лекарство – нови чаршафи! 


Блог класация

Sunday, August 21, 2011

Топ 9 на най-екстремните метеорологични условия в Слънчевата система

 Подборка на най-лошото от лошото време в Слънчевата ни система :) Космосът е толкова обширен, че дори в границите на нашата система има все още огромно поле за научни открития. В открития космос се случват множество феномени, един от които са необичайните метеорологични условия на небесните тела. Повечето от тях са прекалено екстремни и често несъвместими с оцеляването на човека. Ето някои от тях: 

9. Чутовни гръмотевици
 
Сондата на NASA “Cassini” регистрира на Сатурн гръмотевична буря с електрически разряди, покриваща площ по-голяма от континенталната територия на САЩ, като всяка от светкавиците е около 1000 пъти по-мощна от тези на Земята. Фронтът на гръмотевичната буря надхвърли 3500 км. от север на юг, като записаният радио-сигнал съвпада с този на гръмотевиците на Земята.  

8. Смазващо горещо

 
Венера е смятана за най-голещото място в Слънчевата система. С температура от около 750 градуса по Келвин (477 градуса по Целзий) и налягане ок. 90 пъти по-голямо от земното, всеки посетител ще бъде стопен и размазан. Учените обясняват неблагоприятните метеорологични условия с ултрапарниковия ефект, предизвикан от сулфатните облаци в небето на Венера. 

7. Метановата луна

Изследователската мисия Cassini-Huygens откри солидни доказателства за поройни дъждове от втечнен метан на луната на Сатурн, Титан. Предполага се, че и “водата”, открита на спътника също е метан поради студените й температури от 94 градуса по Келвин (-179 градуса по Целзий). При тези температури всичко би се смръзнало до състоянието на леден блок. 

6. Ледената топка

И като заговорихме за лед... Плутон, който вече не е смятан за 9-тата планета в Слънчевата система, получава само 1/1000 от слънчевата светлина, в сравнение със Земята. В резултат на това, планетата е обгърната от плътна ледена покривка от замръзнал азот, метан и въглероден диоксид, с температури вариращи от -387 до -369 градуса по Фаренхайт или -233 до -223 градуса по Целзий. Всичко на планетата е в заледено състояние.

5. Ветровит свят

На Нептун бяха регистрирани ветрове, много по-мощни от всички урагани, виждани някога на Земята. Тяхната скорост достига 1500 мили в час или 2414 км/ч. Това, наред с бързото въртене на планетата около оста й – за ок. 16 часа, е причина за много по-скоростна конвекция на топлия и студен “въздух”, което поражда непрестанното ураганно ежедневие на планетата.

4. Замръзналото време

Температурите на Уран достигат до под -300 градуса по Фаренхайт или -184 градуса по Целзий. Денонощието на планетата е 17 часа, но едно пълно завъртане по орбитата й може да достигне 84 години, което означава, че един сезон може да продължи повече от човешки живот. Понякога :). А иначе понякога става толкова студено, че метанът в атмосферата кондензира до облаци от метанови кристали. 

3. Мъничко, големичко, страшничко

Двете точки върху Юпитер на снимката са бушуващи бури на повърхността на планетата. Можем да сравним размера на бурите с тези на Юпитер, така че можем да разберем точно колко огромни са те. Голямата червена точка е буря с размер над 2 пъти диаметъра на Земята, а скоростта на ветровете й достига 563 км/ч. Въпреки, че не са изцяло проучени, специалистите смятат, че червеният цвят на бурите зависи от интензитета на ветровете и се дължи на химическия състав на веществата под облачната покривка, издигани от ветровете на голяма височина, в съчетание с ултравиолетовото лъчение, което дава своето отражение върху нюанса :). 

2. Прашното було


Марс е известен с внезапните си прашни бури, които обхващат големи части от планетата, преобразявайки непрекъснато лицето й. Прахът с ръждив цвят се носи със скорост 97-161 км/ч., като бурята може да продължи от няколко седмици до няколко месеца. Веднъж започнала, тя може да хвърли непроницаема прашна завеса, която да покрие повече от половината планета, вдигайки на места температурата на повърхността на Марс с 30 градуса по Целзий. 

1. Железен дъжд


Наричана още “Неуспялата звезда”, Кафявата планета-джудже (brown dwarf planet) е една от новооткритите планети в Слънчевата ни система (доколкото знаем е една от 3-те новооткрити планети-джуджета в системата). Кафявият цвят показва, че в състава на планетата преобладава желязото. На повърхността на джуджето бушуват бури като на Юпитер, които стоварват желязото върху повърхността й. Когато на Кафявата планета-джудже стане студено, газовите молекули кондензират в течни железни облаци, от които започва да вали. Когато стане още по-студено, огромни бури разцепват облаците, изпускайки емисии инфрачервено лъчение в космоса.

Планетите-джуджета в Слънчевата система.
 И на сбогуване, вижте Слънчевата ни система, каквато не сте я виждали досега :)







Блог класация
Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.