Wednesday, January 5, 2011

Най-глупавото нещо на света...

Войната е най-глупавото и безсмислено нещо на света... Чуйте тази невероятна песен на "Металика", вижте този прекрасен клип и си спомнете мотото на старите хипари: "Правете любов, не война"!!! :))...

 









































Блог класация

Tuesday, January 4, 2011

Топ 10 на неизвестните факти от света на животните

Започвам една интересна поредица с най-любопитните факти от света, който ни заобикаля :))... Като за начало започваме с нашите приятели - животните, които трябва да се научим да пазим повече. Ето някои интересни факти за някои от най-познатите животни по света, които обаче малко хора знаят. Дори и любители на животните може и да не са чували тези любопитни факти за тях ;))... Започваме с:

10. Слон 

Африкански слон с малките си в Националния парк "Самбуру" в Кения.
Сред интересните факти за слона е това, че той е единственото животно с 4 колена, единственото животно в света, което не може да скача, мозъкът му тежи само 4-5 кг., а всяко бебе-слонче се ражда със средно тегло от 100 кг. Последният интересен факт - въпреки че изглежда тромав, в естествената си среда слонът изминава средно по 100 км. дневно. 

9. Прасе







Всеки знае, че прасетата имат голям апетит, силно социални животни са, умни са, мързеливи и стават чудесни домашни любимци. Факт, който малко хора знаят е, че оргазмът на прасето продължава средно 30 минути. Това е едно мръсно животинче с невероятна дарба.

8. Хамелеон

Хамелеонът има няколко врагове и единственият му защитен механизъм е неговата маскировка. Дребен факт, който малко хора знаят, е че хамелеонът не сменя цвета си само когато е изплашен, а и когато променя настроението си. Така например хамелеоните променят окраската си и когато са гладни или нещастни. 

7. Делфините 

Забавен факт за делфините е, че когато спят, оставят едното си око отворено и нащрек. Друг факт е, че те молят за помощ приятелите си, когато са ранени. Последният интересен факт за тях е, че за да заздравеят по-бързо раните им, другите делфини ги откарват по-близо до повърхността, за да улеснят дишането им. 

6. Син кит 

Първият интересен факт за синия кит е, че езикът му е по-тежък от възрастен слон. Сърдечният му ритъм е само 9 удара в минута, което го прави бозайникът с най-бавен пулс на земята.
 
5. Сова

Совата има голяма очна ябълка и зрението й е по-добро от това на човека.  За да завърти окото си и за да погледне настрани обаче, совата трябва да върти главата си. 

4. Плъхове
Плъховете дъвчат, независимо дали са гладни или не. Дори не е задължително да дъвчат храна. Те дъвчат, за да забавят растежа на долните си зъби. Ако не дъвчат често, долните зъби могат да израстат, да наранят устата им и да ги убият. Това е просто механизъм за оцеляване. 

3. Скорпион 

Черен тайландски скорпион.
Има 3 интересни факта за скорпионите. Първо, те могат да оцелеят, ако не са яли нищо в продължение на година. Второ, кожата им свети под UV слънчевите лъчи. И най-накрая - ако го поставите във фризер, скорпионът може да оцелее до 3 седмици. 

 2. Комари

Въпреки че са малки и изглеждат уязвими, комарите всъщност са оцелели милиони години. Те са преживели множество природни катаклизми, като според някои учени, комарите са връстници на динозаврите.

1. Пингвини 

Интересен факт за пингвините е, че те не се нуждаят от прясна вода за пиене. Солената вода от океана е напълно достатъчна да задоволи жаждата им, тъй като тялото им разполага със специален филтър, който отделя солта от водата. Яко, а? ;))

Блог класация
Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.